Aktualne novice

Za biodinamike še ni zime!

dodano: 11.11.2010

Mojca Šket (novembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Jesen se je začela bogato predvsem v delovnem smislu. Društva in njihovi člani smo pridno izdelovali in zakopavali biodinamične pripravke ter pripravljali nove komposte. Pričeli pa smo tudi pripravljati zemljo za novo rodno pomlad.

V septembru in oktobru smo člani društev obirali jabolka v biološko-dinamičnem sadovnjaku Purgaj pri Cerkvenjaku. Obiranje je potekalo ob upoštevanju setvenega koledarja, zato smo jabolka pobirali na dan za plod ali dan za cvet. Jabolka, obrana ob dnevih za plod in cvet, vsebujejo od 24 do 30 % več sladkorjev kot ob dnevu za list, prav tako pa plodovi dalj časa ohranijo svežino.

Začetek jeseni je bil letos zelo muhast, zato smo včasih obirali tudi ob dežju, kljub temu pa slabo vreme ni pokvarilo prijetnega vzdušja in delovne vneme. Za dobro domačo hrano in ostale priboljške pa so poskrbeli naši gostitelji – družina Purgaj, ki so vsakemu obiralcu podarili 10 kg odličnih jabolk. 

Podroben zapis o dogodku si lahko ogledate na spletni strani www.zveza-ajda.si.

Dejavnosti Zveze društev Ajda
Križem rok pa nismo bili tudi v okviru Zveze društev Ajda, kjer smo si zastavili za cilj, da povežemo vse pridelovalce in predelovalce kakovostnih biodinamičnih živil. Dejstvo je, da biodinamična živila žal niso dostopna širšemu krogu ljudi, zato bi posamezna društva želela ustanoviti lokalne centre, kjer bi lahko organizirali prodajo in skladiščenje živil. Zveza pri tem podpira ljudi pri pridobivanju sredstev iz razpisov ter pri trženju, prodaji in ostalih dejavnostih.
V Zvezi potekajo dejavnosti za ustanovitev novih društev v Posavju in na Obali, kjer trenutno še nimamo društva.

Pripravljamo se tudi na konferenco o biodinamiki, ki bo organizirana naslednje leto. Predlog programa je pripravljen, potekajo pa tudi razgovori z Ministrstvom za kmetijstvo, s Kmetijsko-gozdarsko zbornico in z drugimi, ki jih bomo povabili k sodelovanju.

Zveza društev Ajda trenutno po vsej Sloveniji povezuje 11 društev in eno delovno skupnost. Včlanjenih je že čez 1.100 biodinamikov, vabimo pa tudi vse tiste, ki jih zanima, kako poteka zdrav način pridelovanja hrane brez uporabe kemije.

V društvih se boste seznanili s praktičnim delom in nasveti, prav tako pa boste svoje znanje biodinamike lahko obogatili na številnih predavanjih. Ob včlanitvi v društvo in plačilu letne članarine boste prejeli tudi setveni koledar Marije Thun, ki vam bo v pomoč pri biološko-dinamičnem delu.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.