Aktualne novice

Nas bodo patentirali?

dodano: 12.11.2010

Ökologie und Landbau 3/2010

Ni zdravnika, ki vam ne bo odsvetoval uživanja mesnih maščob. Vendar niso vse maščobe enake. Tako so tudi pri prašičih ugotovili da so eni manj mastni in imajo več mišične mase kot drugi. 

Znanstveniki so pregledali njihove gene in prepoznali sekvence, ki naj bi vplivale na to lastnost. Takrat se je ameriški koncern Newsham Choice Genetics odločil svoje spoznanje patentirati in mu je to tudi uspelo. 

Leta 2004 je podjetje Monsanto ta patent prijavilo Evropskem patentnem uradu in so mu ga leta 2008 tudi odobrili, kar je sprožilo plaz nezadovoljstva v Evropi. Skupni ugovor na patent, ki si dejansko lasti tisto, kar je ustvarjeno skozi celotno zgodovino, je vložilo več kot 50 združenj, 5000 posameznikov in tudi hesenska deželna vlada. 

Marca leta 2010 se je ameriški koncern spornemu patentu odpovedal in tako je tudi uradno odpoklican. Multinacionalke vedo, kaj počnejo. Če bi se sojenje nadaljevalo, bi mogoče pripeljalo do precedenčno pomembne zakonodaje, oziroma bi končno izvedeli, ali bo v prihodnje nekdo, ki v našem telesu le prepozna kakšno snov, avtomatično tudi lastnik tega, oziroma ali bo potem od nas lahko zahteval povračilo zaradi “uporabe njegovega patenta”. 
Če pomislite, danes marsikaj v svetu ni nič drugega kot legalizirana kraja. Velika podjetja, ki so za peščico dolarjev zakupila pravice do raziskovanja biotske pestrosti amazonskih pragozdov, na veliko patentirajo semena in zdravilne učinkovine, ki so jih tam našle. Berite pazljivo – niso jih ustvarili, le našli so jih. Tako kot so “našli” sužnje v Afriki in tako kot še vedno prodajajo parcele na Luni. Je kakšna razlika? In da sklenemo s tistim, s čimer smo začeli – srce (in naša civilizacija) bolj propada od pohlepa kot od maščob.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.