Aktualne novice

VREČKA NA VREČKO

dodano: 23.11.2010

STA, 17. 11. 2010

V času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka do 28. novembra, v Ljubljani teče akcija Vrečka na vrečko. Z njo želijo organizatorji združiti umetnost in ekologijo ter hkrati opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo.

Po besedah vodje projekta Urše Dolinšek iz Društva Ekologi brez meja v Sloveniji na leto porabimo od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo. Vrečke v povprečju uporabljamo le okoli 20 minut, nato jih zavržemo. Reciklirajo se le trije do štirje odstotki vrečk, ostale končajo na odlagališčih in v naravi. Andreja Palatinus iz društva Ecovitae je poudarila, da zaradi plastičnih vrečk letno pogine milijarde živali, mnoge se v plastične materiale zapletejo, na vrečkah se lahko naselijo tujerodni organizmi, ogrožajo pa tudi človeka.

Zato so zasnovali projekt pod sloganom "Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača. Vrečka na vrečko - se splača?". Projekt je tridelen. V prvem so po ljubljanskih vrtcih, šolah, fakultetah in nekaterih drugih javnih ustanovah zbirali stare plastične vrečke in lončke za enkratno uporabo. V drugem so po Ljubljani postavili stojnice, ki so namenjene informiranju javnosti ter zbiranju plastičnih vrečk in kozarcev. Od 22. do 27. novembra pa na Kongresnem trgu potekajo delavnice izdelovanja umetnin iz plastičnih vrečk in lončkov. Prve vodi umetnik The Miha Artnak, druge Luka Mancini in Katarina Mrvar iz studia Lukatarina. Mimoidoči se bodo lahko preskusili tudi v igranju košarke z žogo iz plastičnih vrečk, do 27. novembra pa na ulicah Ljubljane in v nakupovalnih središčih poteka poteka tudi "Bagfoot" safari. Prvih 50 posnetkov bitja, imenovanega "Bagfoot", ki ga namesto dlak pokrivajo plastične vrečke, bo nagrajenih z vrečkami za večkratno uporabo.

Informacije: ursa.dolinsek@ocistimo.si , 041 837 216<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: