Aktualne novice

VREČKA NA VREČKO

dodano: 23.11.2010

STA, 17. 11. 2010

V času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka do 28. novembra, v Ljubljani teče akcija Vrečka na vrečko. Z njo želijo organizatorji združiti umetnost in ekologijo ter hkrati opozoriti na pretirano uporabo plastičnih vrečk in lončkov za enkratno uporabo.

Po besedah vodje projekta Urše Dolinšek iz Društva Ekologi brez meja v Sloveniji na leto porabimo od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo. Vrečke v povprečju uporabljamo le okoli 20 minut, nato jih zavržemo. Reciklirajo se le trije do štirje odstotki vrečk, ostale končajo na odlagališčih in v naravi. Andreja Palatinus iz društva Ecovitae je poudarila, da zaradi plastičnih vrečk letno pogine milijarde živali, mnoge se v plastične materiale zapletejo, na vrečkah se lahko naselijo tujerodni organizmi, ogrožajo pa tudi človeka.

Zato so zasnovali projekt pod sloganom "Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen palača. Vrečka na vrečko - se splača?". Projekt je tridelen. V prvem so po ljubljanskih vrtcih, šolah, fakultetah in nekaterih drugih javnih ustanovah zbirali stare plastične vrečke in lončke za enkratno uporabo. V drugem so po Ljubljani postavili stojnice, ki so namenjene informiranju javnosti ter zbiranju plastičnih vrečk in kozarcev. Od 22. do 27. novembra pa na Kongresnem trgu potekajo delavnice izdelovanja umetnin iz plastičnih vrečk in lončkov. Prve vodi umetnik The Miha Artnak, druge Luka Mancini in Katarina Mrvar iz studia Lukatarina. Mimoidoči se bodo lahko preskusili tudi v igranju košarke z žogo iz plastičnih vrečk, do 27. novembra pa na ulicah Ljubljane in v nakupovalnih središčih poteka poteka tudi "Bagfoot" safari. Prvih 50 posnetkov bitja, imenovanega "Bagfoot", ki ga namesto dlak pokrivajo plastične vrečke, bo nagrajenih z vrečkami za večkratno uporabo.

Informacije: ursa.dolinsek@ocistimo.si , 041 837 216<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.