Koledar dogodkov


četrtek, 19. november 2009

Hrana – pravica ali privilegij? Okrogla miza na temo prehranske varnosti / krize

Center Evropa (Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana ob 13h

V okviru Evropskega tedna globalnega učenja, katerega osrednja tema je letos prehranska varnost z naslovom »Hrana za vse«, bomo v okviru evropskega projekta GREAT (Global Rights: Europeans Acting Together!) organizirali okroglo mizo, namenjeno strokovni javnosti (politiki, raziskovalci, predstavniki NVO), pa tudi ostalim zainteresiranim.

Na okrogli mizi bomo skupaj z gosti, strokovnjaki z različnih področij, predstavili različne poglede na aktualno problematiko prehranske varnosti, ki v času globalne prehranske krize predstavlja vedno večji problem številnim ljudem, predvsem v državah v razvoju. Na vprašanja, povezana s prehransko varnostjo / krizo bomo poskušali odgovoriti z vidika človekovih pravic, pri čemer pa bomo še posebej izpostavili pravico do hrane kot način naslavljanja prehranske krize.

Okroglo mizo, ki jo bo moderiral g. Aleš Kranjc Kušlan (direktor Ekvilib Inštituta), bomo začeli z uvodnimi predstavitvami (10 - 15 min) štirih področij, ki se dotikajo prehranske varnosti oz. prehranske krize:

  • svetovni trendi v kmetijstvu ter proizvodnji in distribuciji hrane (dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta)
  • vključevanje področja prehranske varnosti v politike razvojnega sodelovanja na svetovni, evropski in slovenski ravni (dr. Maja Bučar, Fakulteta za družbene vede)
  • prehranska varnost in podnebne spremembe (dr. Lučka Kajfež Bogataj, Biotehniška fakulteta)
  • glavne smernice trajnostnega kmetijstva ter potenciali ekološkega pridelovanja hrane v kontekstu globalnega družbenega in gospodarskega razvoja (Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj)
Po uvodnih predstavitvah bodo izkušnje in primere praks s področja zagotavljanja prehranske varnosti predstavili tudi predstavniki nekaterih slovenskih nevladnih organizacij. Skupaj z gosti bomo poskušali nato poiskati predloge in možne rešitve za izboljšanje situacije na področju prehranske varnosti na globalni ravni tako s strani držav donatork kot tudi s strani držav prejemnic.

Vljudno vabljeni!

Kontaktna oseba:
Alma Rogina (alma@ekvilib.org)
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.