Koledar dogodkov


nedelja, 12. december 2010

PRIMERJAVA ŽLAHTNJENJA RASTLIN NA OSNOVI GENSKE TEHNOLOGIJE V BIOLOŠKO DINAMIČNEM KMETIJSTVU

v novih prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Pivola 10, 2311 Hoče pri Mariboru od 10. ure do predvidoma 16. ure

Vabimo na drugo predavanje v že tretjem sklopu predavanj o Biološko dinamičnem kmetijstvu v letu 2010/2011.

Tokrat nam bo predaval dr. Johannes Wirz, molekularni biolog, ki dela kot raziskovalec v Goetheanumu, Dornach, Švica. Je tudi urednik revije "Elemente der Naturwissenschaft" in soustanovitelj ter aktivni član The Nature Institute (www.natureinstitute.org). Prav tako je bil aktiven v evropskem združenju Ifgene - mreži znanstevnikov, ki raziskujejo predpostavke, posledice in moralne posledice genetskega inženiringa.  Dr. Haring, ki je bil prvotno  predviden predavatelj za to predavanje, je žal službeno-raziskovalno zadržan v Kanadi.

Obstaja namreč množina informacij o trenutnih metodah žlahtnjenja rastlin. Kljub temu mnogokrat manjka osnovno znanje o posledicah, ki jih posamezne metode povzročijo.

To predavanje nam bi naj približalo Bistvo bio-dinamičnega in gensko-tehnološkega žlahtnjenja rastlin. Poglobljeno se bo prikazalo posledice obeh metod (tudi iz socio-ekonomskega in etičnega vidika) in se o njih diskutiralo.

Odločitve o tem, ali je bolje uporabljati lastno seme iz kmetije ali gensko spremenjeno seme, je možno sprejeti le na osnovi poznavanja posledic obeh metod.

To predavanje nam bi naj pomagalo, da prepoznamo svojo odgovornost za seme/semenski material.

Zagotovljeno bo prevajanje v slovenski jezik. Predavanje bo verjetno možno uveljavljati kot obvezna predavanja za KOP/SKOP, za kar se bo  izdalo tudi potrdilo (predavanja smo prijavili pri MKGP, a še niso bila potrjena).

Kotizacija za predavanje znaša 10 EUR/predavanje za fizične osebe in 25 EUR/predavanje za udeležence s strani pravnih oseb. S kotizacijo se bo pokrilo stroške predavatelja (prevoz, honorar).

V primeru, da bi želeli tudi toplo malico, lahko le-to organiziramo preko Združenja ekoloških kmetov SV Slovenije (podobno kot lansko leto). Cena takšne malice bi znašala 5 EUR.

Zaradi same organizacije (predvsem malice) so zaželjene predhodne prijave na e-pošto: matjaz.turinek@uni-mb.si, 02 3209009 ali 041 960 972 (Matjaž Turinek).

Veselimo se ponovnega snidenja z Vami!

Vljudno vabljeni!
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.