Koledar dogodkov


nedelja, 16. januar 2011

PREDAVANJE: "VZREJA ŽIVALI V BIO-DINAMIČNEM KMETIJSTVU"

v novih prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Pivola 10, 2311 Hoče pri Mariboru od 10. ure naprej do predvidoma 16. ure

Tokrat nam bo predaval Dr. ing. agr. Jörg Spranger, Kmet in Veterinar, ki je aktiven na področju homeopatije in antropozofske veterine, prav tako pa tudi pri sanaciji čred. Je dolgoletni vodja oddelka ta zdravje živali na Raziskovalnem inštitutu za ekološko kmetijstvo (FiBL) in Inštituta za antropozofsko veterino (iavet). Njegova obsežna dejavnost v praksi, raziskavah, poučevanju in objavah ga naredi za vsestranskega strokovnjaka na področju vzreje živali.

Vzreja živali v bio-dinamičnem kmetijstvu deluje v veliki meri na enaki osnovi in s podobnimi metodami kot vzreja v konvencionalnem kmetijstvu. Toda nasveti v delih Rudolfa Steinerja, ki govorijo o živalih, predstavljajo idealno platformo za nujno potrebno pre-usmeritev v tem pomembnem vprašanju o prihodnosti naših kmetij. Potrebujemo vedno bolj zgodaj zrelo govedo? Kako postopamo, da bi naše krave namesto običajnih 2-3 telet imele najmanj osem potomcev? Zakaj je količina mleka v prvi laktaciji tako nepomembna, stopnjevanje v sledečih laktacijah pa toliko bolj pomembno? Mlečnost, ki temelji na osnovni krmi, tudi ekonomsko premaga vrsti neprimerno pridelano mleko s pomočjo močnih krmil. Kakšne vzreje si želijo prašič, ovca in koza, da bi zdravi in plodni dosegali visoke življenjske zmogljivosti? Kar je uničujoče pri vzreji, ni na-novo-se-orientirati, temveč vztrajati pri tako-kot-do-sedaj.

Zagotovljeno bo prevajanje v slovenski jezik. Predavanje bo verjetno možno uveljavljati kot obvezna predavanja za KOP/SKOP, za kar se bo  izdalo tudi potrdilo (predavanja smo prijavili pri MKGP, a še niso bila potrjena).

Kotizacija za predavanje znaša 10 EUR/predavanje za fizične osebe in 25 EUR/predavanje za udeležence s strani pravnih oseb. S kotizacijo se bo pokrilo stroške predavatelja (prevoz, honorar).

V primeru, da bi želeli tudi toplo malico, lahko le-to organiziramo preko Združenja ekoloških kmetov SV Slovenije (podobno kot lansko leto). Cena takšne malice bi znašala 5 EUR.

Zaradi same organizacije (predvsem malice) so zaželjene predhodne prijave na e-pošto: matjaz.turinek@uni-mb.si, 02 3209009 ali 041 960 972 (Matjaž Turinek).
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.