Koledar dogodkov


petek, 28. januar 2011

DELAVNICA PRIPRAVE LESA ZA ZEMLJANKO

od 28.1.2011 do 30.1.2011

na Krasu 

Kje in kdaj: Zbrali se bomo na Raja ranču pri vasi Nadrožica na Krasu, v petek, 28.1. dopoldne.  Kdor ne more priti v petek, naj pride v soboto. Tisti, ki bodo želeli, bodo lahko ostali tudi dlje, tja do četrtka, saj je čas za sečnjo dreves primeren do tega dne. V četrtek je luna prazna, čas padanja lune pa je najprimernejši za žaganje dreves za bivališče.

Cilj delavnice: naš cilj je požagati dovolj dreves (akacij) za zemljanko, okrogle oblike za samopodporno krožno streho. To zemljanko bomo postavili na znani lokaciji, preko naslednjih delavnic, ki sledijo. Na tej delavnici bo predstavljen načrt izdelave krožne zemljanke, njene koristi in značilnosti, ogledali pa si bomo tudi kraj, kjer bo stala, preden se po njemu sprehodimo s krampi in lopatami.

Potek dela: predhodno označena drevesa bomo požagali, razžagali na mere, oklestili veje in jih s konjem zvlekli iz gozda na mesto,  kjer se bodo sušila do uporabe. Ali bomo drevesa olupili lubja ali ne, se bomo odločili na delavnici. Več glav več ve. Ker je na zemlji tudi nekaj drugega sprotnega dela (skrb za konje, delo na vrtu...) bomo tudi to delo skupaj postorili.

Orodja: lahko prinesete s sabo mačete, vejnike (za klestit veje), lupilce lubja, žage in podobno. Če želite zaščititi vaše nežne ročice, pa ne pozabite rokavic. Imejte s sabo delovna oblačila in močne čevlje.

Spanje: spali še ne bomo v zemljanki, ker jo moramo najprej postaviti. Postavljen pa je že Indijanski tipi, kjer lahko prespi 6 ljudi, dva v prikolici, ostali pa v stari hiši na senu. Zvečer bomo zakurili, skuhali mineštro in uživali v narejenem delu in v prijetni družbi.

Prispevki in hrana: prispevki naj bodo vaš trud in pridne roke, ča pa želi kdo prispevati kaj več, je dobrodošla vrečka z zdravo hrano (žita, sadje, fižol, čaji, rjavi sladkor, med...) ali kakšna orodja (lesene grablje, lopata, sekira,..) ki jih želite podariti za skupen namen. Željeno pa je, da vsak prinese nekaj pripravljenega za pod zob, lahko pa tudi sestavine za mineštro.

Drugo: Predstaviti vam želim tudi zanimivo idejo, kako bomo na zvit in pameten način prišli do svoje »eko« vasi, na način, ki bo koristil nam in ljudem v okolici. Za ta »način« bomo izdelali tudi načrt in si razdelili naloge, saj ga bomo začeli že takoj uresničevati.

Prijave in vprašanja: Mitja (070 264 985) ali Maja (051 425 750) ali pa pošljite mail na modri.blisk@gmail.com. Če vas še kaj zanima, pa pokličite.

Organizira: Raja šola za velike otroke
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.