Koledar dogodkov


sobota, 21. januar 2012

ZIMSKA PERMAKULTURA V ŠAVRINIH

v Naravicah v Šavrinskem hribovju ob 9.30 uri

Zima je pravi čas za za nekatera opravila v permakulturi, zato bomo dve soboti posvetili dvema različnima pogledoma na načela permakulture, tokrat v Naravicah v Šavrinskem hribovju.

Ukvarjali se bomo s permakulturnim ravnanjem z gozdnim vrtom, spoznavanjem z drevesi, razumevanjem razvoja gozda in pomena dreves za pokrajino in človeka, vzdrževanjem gozdnega sestoja, izboljševanjem pogojev že rastočim plodnim rastlinam v gozdu (drnulje, šipek, robide, črni trn, šparglji, kostanj itd.) s ciljem ustvarjanja gozdnega vrta. Vsak udeleženec se bo naučil pravilno podreti drevo z motorno žago. Gozdarska permakulturna delavnica je tako v Naravicah kot Sloveniji izredno aktualna, saj je delež gozdnih površin zelo visok. Ustvarjanja gozdnega vrta se je pri nas smiselno lotevati na podlagi že obstoječih gozdnih površin, ne pa zgolj na golem ozemlju.

Delavnico vodi Janez Božič, prekaljen permakulturni učitelj in gozdar, s katerim smo se v Naravicah srečali že večkrat (in še se bomo). O gozdu na Krasu preberite odličen prispevek na Permakulturnem blogu.

Delavnica bo potekala v nastajajočem ekonaselju Naravice (pri Pomjanu). Izredno zanimiv del Naravic je področje imenovano Korone (terase/škarpe), na katerem se po nekaj letih potrpežljivega čiščenja vse jasneje nazira obsežen sistem zidov, njiv, vodnih zbiralnikov, kanalov in poti. Že davno so naši predniki znali skladno urediti prostor, da jim je omogočal preživetje skozi generacije z zanašanjem zgolj na lokalne vire; iz tega se lahko še danes veliko naučimo, obenem pa z opiranjem na sodobna znanja, ki pritekajo iz vsega sveta, obstoječi sistem še nadgradimo in odpravimo morebitne pomanjkljivosti.
 
Prispevek je 20 EUR. Cena vključuje odlično toplo vegetarijansko kosilo. Če obroka iz kakršnega koli razloga ne želite, to prosim navedite ob prijavi (v tem primeru je prispevek 15 EUR). Prosim, prinesite svoj krožnik, žlico in skodelico!

Za prijavo izpolnite PRIJAVNICO.

Vsi, ki se boste prijavili, boste dobili navodila, kako priti do Naravic in vse ostale potrebne podatke.

Dodatne informacije pri Nari: narapetrovic@gmail.com, 041 286 444 (razen med 11. in 16. 1.), Janezu: jbaonzeizc@gmail.com, 040 305 306, in Aljažu, aljaz.p@gmail.com, 041 905 951.
 
V primeru zelo slabega vremena, bo delavnica prestavljena za 7 dni (na 28. 1.)
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.