Koledar dogodkov


sobota, 4. februar 2012

ZIMSKA PERMAKULTURA V ŠAVRINIH

v Naravicah v Šavrinskem hribovju ob 9.30

Zima je pravi čas za za nekatera opravila v permakulturi, zato bomo dve soboti posvetili dvema različnima pogledoma na načela permakulture, tokrat v Naravicah v Šavrinskem hribovju.

Spoznavali bomo urejanje gredic in sadovnjaka, pomen biomase in komposta, možnosti uporabe urina in blata, načrtovanje rabe vode, kombiniranje različnih vrst vrtnin in sadnih dreves itd. Dotaknili se bomo tudi t.i. zone 0.0, torej človeka kot osrednjega elementa v permakulturnem sistemu. Zadovoljstvo človeka je odvisno od števila in kakovosti povezav v lokalnem okolju, zato se bomo naučili tudi več vaj oz. iger za poglabljanje vezi ter spregovorili o pomenu integracije ljudi v obstoječo lokalno skupnost na podlagi dobrih praks domačinov.

Delavnico vodi Aljaž Plankl, mladi up permakulture v Sloveniji, ki je naravno intuicijo in čut za rastline nadgradil s kakovostnim izobraževanjem in veliko praktičnega dela. Z opisom posestva in nekaterimi vajami bo pripomogel tudi Nara Petrovič, prvi prebivalec Naravic.

Delavnica bo potekala v nastajajočem ekonaselju Naravice (pri Pomjanu). Izredno zanimiv del Naravic je področje imenovano Korone (terase/škarpe), na katerem se po nekaj letih potrpežljivega čiščenja vse jasneje nazira obsežen sistem zidov, njiv, vodnih zbiralnikov, kanalov in poti. Že davno so naši predniki znali skladno urediti prostor, da jim je omogočal preživetje skozi generacije z zanašanjem zgolj na lokalne vire; iz tega se lahko še danes veliko naučimo, obenem pa z opiranjem na sodobna znanja, ki pritekajo iz vsega sveta, obstoječi sistem še nadgradimo in odpravimo morebitne pomanjkljivosti.
 
Prispevek je 20 EUR. Cena vključuje odlično toplo vegetarijansko kosilo. Če obroka iz kakršnega koli razloga ne želite, to prosim navedite ob prijavi (v tem primeru je prispevek 15 EUR). Prosim, prinesite svoj krožnik, žlico in skodelico!

Za prijavo izpolnite PRIJAVNICO.

Vsi, ki se boste prijavili, boste dobili navodila, kako priti do Naravic in vse ostale potrebne podatke.

Dodatne informacije pri Nari: narapetrovic@gmail.com, 041 286 444 (razen med 11. in 16. 1.), Janezu: jbaonzeizc@gmail.com, 040 305 306, in Aljažu, aljaz.p@gmail.com, 041 905 951.
 
V primeru zelo slabega vremena, bo delavnica prestavljena za 7 dni (na 11.2.)
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.