Koledar dogodkov


sreda, 15. februar 2012

KORISTNI ORGANIZMI V KMETIJSTVU IN VRTNARSTVU

v Domu krajevne skupnosti Godešič ob 19. uri

Vodi/predava: mag. MARIJAN POGAČNIK, direktor centra in ravnatelj višje šole, z bogatimi izkušnjami na področju ekološkega kmetijstva in dr. MARIJA GREGORI, predavateljica in raziskovalka na Višji strokovni šoli Biotehniškega centra, ki ima bogate izkušnje na raziskovalnem področju genomike ajde in uporabe micelija, objavila je veliko strokovnih in znanstvenih objav in napisala učbenik za predmet Gojenje in uporaba koristnih mikroorganizmov. 

Mag. Marijan Pogačnik bo predstavil usposabljanje za ekološko kmetovanje na Biotehniškem centru Naklo, dr. Marija Gregori pa bo predstavila gojenje in uporabo koristnih mikroorganizmov v kmetijstvu. Vstopnine ni, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za pokritje dela stroškov organizacije predavanj.

Dr. Marija Gregori bo predstavila, kaj so koristni organizmi, kje se uporabljajo, s kakšnim namenom  in v kakšnih primerih. Mag. Marijan Pogačnik bo predstavil različne možnosti izobraževanja in usposabljanja na področju ekološke pridelave na Biotehniškem centru Naklo.

Kaj je koristen in kaj škodljiv organizem je zgolj objektivna presoja človeka. Za zatiranje škodljivih organizmov se pogosto uporabljajo pesticidi, ki pa so škodljivi za okolje in ljudi, za pridelovalce pa predstavljajo dodaten strošek. Škodljivci postajajo na pesticide odporni, zato vse več kmetovalcev in vrtnarjev razmišlja o novih pristopih, pri katerih bi se zmanjšali vnosi fitofarmacevtskih sredstev in bi bolj »posnemali« naravne procese. Povezovanje in razumevanje življenjskih ciklov škodljivcev in njihovih naravnih sovražnikov – »koristnih organizmov«, nam omogoča lažje obvladovanje sistema ter kontrolo populacije škodljivcev na način, ki je veliko bolj prijazen do narave in ljudi in kar je najbolj pomembno, je tak način varstva rastlin trajnosten tudi v smislu ohranjanja pridelkov.

Informacije: Matjaž Jerala, 041 348 199, matjaz.jerala@siol.net.

Organizira: Krajevne skupnosti z območja Sorškega polja.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.