Koledar dogodkov


torek, 20. november 2007

Biogoriva? Točimo domače!

v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana ob 19h

Debatni večer v organizaciji knjigarne Azil

Gostje: Matevž Čokl, Silvan Simič, Viktor Jejčič

Voditeljica: Saša Petejan

Evropska unija je napovedala biogoriva v velikih količinah. V Sloveniji deluje od poletja ena in edina bencinska črpalka, na kateri lahko natočimo biodizel. Napis, ki ga preberemo, ko stegujemo roko proti točilni cevi: “Pozor, pred točenjem goriva preverite pri svojem serviserju, ali je vaše vozilo prilagojeno za uporabo biodizla,” napoveduje nove čase.
Zaradi novosti smo zmedeni. Vajeni smo bencinov in dizla iz fosilnih goriv. Vajeni smo novih velikih hitrih avtomobilov. V trenutkih ugodja, ko vozimo do najljubših krajev in do oseb, ki jih imamo radi, ne razmišljamo o zalogah nafte. Ne mislimo o prihodnosti, ko bomo pritiskali na plin in kopičili kilometre brez slabe vesti, ker avtomobil ne bo več pošast, ki onesnažuje ozračje in povzroča globalno segrevanje.
Je to mogoče? Mogoče in se že dogaja. Tudi v Sloveniji.  Za rep smo ujeli prvo generacijo rastlinskih goriv. V Račah je tovarna, kjer olje oljne ogrščice, požete na domačih poljih, pretvarjajo v biodizel. Lahko mislite, da bomo jutri v rezervoar točili »sončno« gorivo, pridelano iz jabolčnih ali bananinih olupkov in ostalih organskih odpadkov, zbranih v domači kuhinji, lesa, gošče iz čistilnih naprav, avtomobilskih gum, ... Biogoriva nove generacije odstirajo nepredstavljive možnosti.

Z Matevžem Čoklom, poznavalcem, zagovornikom in uporabnikom biogoriv, Silvanom Simičem s Petrola in Viktorjem Jejčičem s Kmetijskega inštituta Slovenije, se bo pogovarjala Saša Petejan, okoljska novinarka z objavami v domačih in tujih medijih, ki zadnje obdobje redno piše za slovensko izdajo revije National Geographic. V novembrskem Hudourniku bomo s sogovorniki iskali odgovore na vprašanja: kaj so biogoriva, zakaj jih potrebujemo, koliko smo jih že natočili v rezervoarje, ali so varna, jih bomo pridelovali v Sloveniji, bomo zaradi njih potrebovali nov avto... Hudournik je ciklus debatnih večerov, ki jih enkrat mesečno pripravlja Knjigarna Azil, ZRC SAZU.  

Toplo vabljeni! 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.