Koledar dogodkov


torek, 28. februar 2012

PREDSTAVITEV PARTNERSKEGA KMETOVANJA NA ŠTAJERSKEM

na kmetiji BIOTIKVA, Lackova cesta 267, 2341 Limbuš ob 17:00

Po uspešnem prvem letu partnerskega kmetovanja na Štajerskem, Društvo ECHo, ki je pobudnik in organizator tega projekta na Štajerskem, ponovno organizira srečanje za vse, ki bi se želeli pridružiti partnerskemu kmetovanju v letu 2012.
 
Predstavili bomo vse podrobnosti partnerskega kmetovanja, prav tako pa se bodo predstavile ekološke kmetije, ki bodo v modelu partnerskega kmetovanja sodelovale v letošnjem letu. Letos se nam je pridružilo še nekaj dodatnih kmetij, tako da je trenutno vključenih 12 ekoloških kmetij iz Štajerske in Prekmurja, ki ponujajo zelenjavo, sadje, žita in žitne izdelke, mlečne izdelke, med in druge ekološke izdelke.
 
Kaj je partnersko kmetovanje?
Partnersko kmetovanje je v Sloveniji novost povezovanja med kmeti in potrošniki. V svetu so se razširili različni modeli (CSA – Community Supported Agriculture), ki pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Ponavadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, dogovorijo se za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med potrošnike.

Ko se potrošniki odločijo za sodelovanje, se vsak teden na dogovorjeni dan, uro in lokacijo dobijo s kmetom in ostalimi potrošniki ter prevzamejo košarico. Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjajo. Tako kmet zalaga svoje potrošnike vsak teden skozi vse leto z ekološkimi živili, ki so resnično sveži, transportna pot od njive do krožnika pa je zelo kratka. Tako je potrošnik natančno seznanjen s tem, kdo zanj prideluje hrano, kje in na kakšen način. Potrošniki v okviru tega sodelovanja prejmejo visoko kakovostna ekološka živila, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

Za več informacij kontaktirajte: Društvo ECHo, mag. Mojca Žgeč, predsednica: 041 294 050;info@ech-o.org
www.partnerskokmetovanje.si 
www.motovilec.si
www.pesticidi.net
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).