Koledar dogodkov


petek, 12. april 2013

ŠTAFETA SEMEN IN DRUGO ZANIMIVO DOGAJANJE

od 12.4.2013 do 14.4.2013

EKOFEJST ŽALEC, Velika Pirešica 1 

Samooskrba in skrb za okolje je pot v prihodnost pa bo tema osrednjega dogodka Štafete semen na Pozitivni točki Štafete semen v društvu La Vita v Veliki Pirešici, kjer bodo sodelovali strokovnjaki  in NVO.  


PETEK: 12.4.
- Potekala bo izmenjava semen, Fanči Perdih bo predstavila katere sadike in semena sodelujejo v Štafeti semen, razložila setveni načrt ter pomen domačih in tradicionalnih sort semen.
- Udeleženci bodo spoznali  Gain ekološki vrt - kako na 60m2  pridelati zelenjavo za  4 člansko družino. 
- Z Dariom Cortese bo zanimiv sprehod z  nabiranjem  divjih rastlin tudi v tem letnem času. 
- Sadike zdravilnih rastlin pa bodo predstavljali tudi iz IHPS – vrta zdravilnih rastlin iz Žalca.

SOBOTA: 13.4.
- Teoretično praktične delavnice obrezovanja sadnega drevja, posaditev grmovnic in sadnih dreves, izdelava prebivališča, ki bo privabiti čebele, črmlje ter in druge koristne  insekte.
- Kako na lepih visokih okroglih gredicah pridelati na majhni površini bogate pridelke bo tema permakulturne delavnice, v mali šoli vrtnarjenja pa bo potekala tudi posaditev ekološko biodinamične gredice s Fanči Perdiih.
- Izmenjava mnenj bo potekala tudi v iskanju metode kako ustanoviti dober delujoče skupine po metodi «Dream Dreagon«. 
- Društvo za svobodo odločanja o cepljenju otrok Primož Verbič, bo osvetlil  problematiko glede obveznega cepljenja otrok in postopke pri uveljavljanju pravic.

NEDELJA: 14.4.
Potekala bo cvetlično kmečka tržnica TD Galicija in podaritev 100 sadnih dreves otrokom KS Galicija, ki jih bodo odnesli domov in jih skupaj s starši posadili. 

Vse tri dni bo potekala izmenjava semen, nasvetov, mnenj in izkušenj. Program je objavljen na: www.lavita.si;  prijave za delavnice pa zbirajo na info@lavita.si.

K prijetnemu druženju  in na izmenjavo semen vabimo čim več ljudi, da izmenjajo semena  in najdemo skupaj morda še kakšno pozabljeno sorto semena, ki mu bomo vdihnili življenje s ponovno posaditvijo semena. Prijave na ekoci.si@gmail.com  še prihajajo. Lahko se odločite in postanete aktivni sejalec- najmanj 11 zrn semena posejete, 11 zrn semen izmenjate, 11 zrn semen pa pošljete za ohranitev semena za gensko banko. Seveda morajo biti semena domača, tradicionalna ali avtohtona in pridelana na sonaraven način. 

V kolikor pa želite organizirate različne aktivnosti pa se prijavite kot Pozitivna točka Štafete semen na ekoci.si@gmail.com; šole in vrtci pa na oskrbimo.slovenijo@gmail.com. 

VABLJENI!




<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.