Koledar dogodkov


četrtek, 28. februar 2008

STROKOVNI POSVET O GSO

Avditorij Centra Evropa, Dalmatinova 4, Ljubljana ob 16. uri

Slovenija je ena od držav članic EU, ki še nima zakonsko urejenega področja pridelave, predelave, uvoza in prodaje gensko spremenjenih (GS) rastlin in proizvodov. Po nekaterih javnomnenjskih raziskavah večina vprašanih nasprotuje prisotnosti tovrstnih proizvodov in rastlin, predvsem možnosti gojenja GS rastlin na prostem. Glede tega ima pomisleke tudi del strokovne javnosti.

Dejstvo je, da je vprašanje GSO v Sloveniji zelo aktualno ne samo za stroko in politiko, pač pa tudi in predvsem za širšo javnost. Okoljski in zdravstveno utemeljeni pomisleki se namreč nanašajo predvsem na njo. Dejstvo pa je tudi, da je v Sloveniji javnost o GSO premalo seznanjena, saj javnih posvetov na to pomembno temo praktično ni. Nihče pravzaprav ne pozna učinkov sproščanja GSO na okolje, na zdravje posameznikov in celotne populacije, na smer in obseg ekonomskih in socialnih sprememb, ter na druge pomembne okoljske in družbene dejavnike. Pogled na našo prihodnost je s perspektive teh vprašanj zelo nejasen.

V Združenju za zdravo Slovenijo smo se zato odločili, da o aktualnih vprašanjih GSO organiziramo posvet, na katerega je vabljena tako strokovna kot širša javnost.

Namen tega posveta je argumentirana razprava o možnih negativnih učinkih prisotnosti GSO v našem okolju in poskus prepoznanja predvsem dolgoročnih posledic te prisotnosti za zdravje ljudi in živali, ekološko pridelavo hrane in krme, ohranitev biotske raznolikosti GS nemodificiranih rastlin, širšo ekonomsko perspektivo pridelave GS rastlin, ter v skrajni točki vprašanje nacionalne varnosti.

Za dodatne informacije o posvetu lahko pišete na e-naslov gso.posvet@email.si ali pokličete na gsm 040 319 744.

Organizira: ZDRUŽENJE ZA ZDRAVO SLOVENIJO
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.