Koledar dogodkov


četrtek, 28. avgust 2014

POSVET: ŠTAFETO SEMEN ZMOREJO OTROCI IN VRTIČKARJI - KMETJE- ALI ZMORETE PRIDELAVO SEMEN?

dvorana 1 na sejmu AGRA v Gornji Radgoni 10h-13h

Na  posvet ste vabljeni vsi, ki vas zanima aktivni pristop od semen do zdrave hrane v Sloveniji. Posvet je namenjen sejanju, ohranjanju in pridelovanju avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen. Osnova zdrave hrane je pravo seme. Posvet je priložnost za kmete, za nova zelena delovna mesta, za lokalne skupnosti, podjetnike, za šole, vrtce, institucije, društva, posameznike ter uporabnike, za vse, ki si želijo zdrave hrane in novih znanj na poti od semen do zdrave hrane! Je priložnost za vse, da spoznajo iz kakšnih semen in na kakšen način so pridelani pridelki ter čemu je potrebno posvetiti pozornost pri nakupu semen in pri nakupu hrane. 

PROGRAM:
Od 10.00 – 11.00 ure
·         Pomen semen, predstavitev  ukrepov za vzpobudo pridelave semen od l. 2015 do 2020:nagovor mag. Tanja Strniša, državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

·         Štafeta semen- gibanje za ohranjanje, sejanje in izmenjavo avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen, zelenjave, poljščin, sadnih vrst in zelišč:Irena Rotar, Eko civilna iniciativa Slovenije.

·         Slovesna predaja semen, ki so jih zbrali sodelujoči v Štafeti semen v gensko banko Kmetijskega Inštituta Slovenije                          

·         Pomen ohranjanja  slovenskih semen v genski banki: dr. Jelka Vozlič, Kmetijski inštitut Slovenije.

·         Kaj saditi, kaj sejati, kaj semeniti na kmetiji - kako ohranjati stare sadne vrste? Zakaj sploh čim bolj sonaravno pridelovati?

·         Predstavijo agronomi in ljudje iz prakse: Maja Klemen Cokan, kmet.svet., in kmetica, Dejan Rangeo, dipl. agr., in kmet; Peter Čvan, dipl.agr. in kmet, SlavkoTuršič, sadjar. 
                                                              
Odmor: od 11.00 do 11.15 ure  nadaljevanje 11.15 - 12.15 ure

·         Sorte in sortna lista - veljavni predpisi in EU uredba o semenih: Marinka Pečnik, Tomislav Bošnjak, UVHVVR, Sektor za zdravje rastlin in rastlinski semenski material.

·         Kako postati pridelovalec semen za trg? Razlike med pridelavo semen na domačem vrtu in     registrirano semensko pridelavo za trg: Fanči Perdih, Amarant.

·         Kako rastejo ekološka semena in sadike – Predstavitev in voden ogled Gainega samooskrbnega  ekološkega vrta na sejmu Agra:,Loreta Vlahovič,dir .Kluba Gaia

12.15 -13.00 ure: Izmenjevalnica semen, svetovanje, nasveti strokovnjakov, ekološki pridelki v praksi  

Vabljeni gostje: Kmetje in potencialni pridelovalci semen, Meta Vrhunc, Ajda Vrzdenec, Društvo Ajda Štajerska, Društva Ajda Slovenije, Društvo La Vita, Zeleni krog, sodelujoči v  Bazi znanja in v Štafeti semen, Župan Občine Žalec in ostalih Občin, Skupnost vrtcev Slovenije, Koordinatorica Štafete semen Vrtec Otona Zupančiča Slovenska Bistrica, Koordinatorica osnovnih šol OŠ Žalec,vse šole, vrtci, srednje šole, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze Maribor in ostale Fakultete in Univerze v Sloveniji, strokovnjaki in svetovalci KGZS  in institucije, revija Pomagaj si sam, Misterij, Skupaj za človeka in zdravje in predstavniki naprednih medijev in vsi zainteresirani obiskovalci, ki si želite aktivnega pristopa pri samooskrbi z lokalno pridelano varno hrano v prihodnosti.

Za  udeležbo na posvetu prijavite svojo prisotnost na:  ekoci.si@gmail.com; ali sms 040-203-055. Prijavljeni udeleženci dobijo  popotnico. Prijava je možna do zasedbe prostih mest. Dobrodošli!

Org.: Ekipa EKOCI in sodelujoči v Bazi znanja Štafete semen ter SEJEM AGRA
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).