Koledar dogodkov


četrtek, 4. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 4. januar 

Sonce je pred ozvezdjem Strelca; čas padajočih Luninih lokov
Luna potuje pred ozvezdjem Leva (impulz toplota)

Vendar ne pozabite - smo v času »med letoma« oziroma v času svetih noči, zato danes vlada ozvezdje Vodnarja z elementom zrak-svetloba 

Da bo še bolj zapleteno, je danes ob 9h Luna  v dvižnem vozlu zato bo do 15h neugodno za delo z rastlinami. 

Če smo se odločili za »božične semenske posevke«, je danes čas za cvetnice. Pomembno je, da se izognemo času, ko je vpliv Lune neugoden zaradi položaja dvižnega vozla, zato sejemo po 15 uri. 
Sejemo lahko na gredice na prosto ali v zabojčke. 
Na gredice na prostem sejemo tiste rastline, ki prenesejo temperature pod 0°C. To so večletne cvetlice in dišavnice ter brokoli   
V zabojčke sejemo enoletne cvetlice in dišavnice kot sta bazilika in majaron, ker ne prenesejo temperatur pod 0°C
Zabojčke postavimo na prosto do 6.1., ko se zaključi obdobje svetih noči, nato zabojčke prestavimo v svetel prostor, kjer ne zmrzuje, da bodo naše rastline imele pogoje za rast. 

*******

Od 4.1.18 od 15h - do 6.1.18 do 12h potuje Luna pred ozvezdjem Leva, vendar so to trije različni dnevi. Dva sta  v času svetih noči in sicer 4.1. vlada ozvezdje Vodnarja, 5.1. pa ozvezdje Rib, 6.1. pa je že čisto navaden dan. 

Ozvezdje Leva vpliva na razvoj in zorenje semen, zato sta 4.1. in 5.1. še posebej dobra dneva za setev ali presajanje rastlin, katere želimo semeniti. Tako v četrtek presajamo ali sejemo cvetnice in dišavnice, v petek pa solate in ostale listnate rastline. 
Primer: bazilika je dišavnica, kjer v glavnem uporabljamo liste in jo lahko smatramo tudi kot listno rastlino, vendar  bo razlika med rastlinami in njihovimi potomci v naslednjih generacijah, če sejemo na ta dva termina:

Rastline, ki bodo zrasle iz semen posejanih 4.1., ko vlada ozvezdje vodnarja bodo bolj razvijale aromo, tiste, ki bodo zrasle iz semen posejanih 5.1, ko vlada ozvezdje rib, pa bodo naredile večje liste in bodo manj aromatične. Te lastnosti pa ne bodo le v tej generaciji, vendar se bodo s semenom prenesle tudi na nove generacije, ker se bodo vtisnile kot spomin v genski material. Na tak način lahko vplivamo na razvoj novih sort in izboljšanje kakovosti že obstoječih. 

6.1. 18 do 12h pa bomo obrezovali sadno drevje, če imamo veliko rastlin in predvidevamo, da jih ne bomo mogli obrezati v februarju oz. začetek marca (Sonce pred Vodnarjem, Luna pred svetlobnimi ali toplotnimi ozvezdji).     

*******

Vozel je navidezno sečišče poti gledano iz Zemlje zaradi različnih poti planetov okrog Sonca. Planeti se gibljejo okrog Sonca po tirnici v obliki elipse, gledano iz Zemlje pa njihova pot riše pentljo.   

Čas »med letoma« t.i. svete noči traja od 24.12. do 6.1. To so dnevi s prav posebnimi energijami, ki vplivajo predvsem na regeneracijo in revitalizacijo genskega materiala. Vsakemu dnevu oz. noči vlada eno ozvezdje, ki usmerja razvoj rastlin, katere so bile posejane (položene v zemljo) tega dne.  

Z izjemo božičnih posevkov, bo danes čas za plodovke – ugodno po 15 uri
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.