Koledar dogodkov


petek, 5. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 5. januar 

Sonce je pred ozvezdjem Strelca; čas padajočih Luninih lokov.
Luna potuje pred ozvezdjem Leva (impulz toplota).
Vendar ne pozabite - smo v času »med letoma« oziroma v času svetih noči, zato danes vlada ozvezdje Rib z elementom voda.

Če smo se odločili za »božične semenske posevke«, je danes čas za listnate rastline. 
Sejemo lahko na gredice na prosto ali v zabojčke. 
Na gredice na prostem sejemo tiste rastline, ki prenesejo temperature pod 0 °C. To so nekatere solate, kapusnice, špinače, motovilec, radiči, rukola, sladki komarček …  
V zabojčke sejemo solate, ki niso odporne na mraz (pomladno-poletne solate), blitva … 
Zabojčke postavimo na prosto do 6. 1., ko se zaključi obdobje svetih noči, nato zabojčke prestavimo v svetel prostor, kjer ne zmrzuje, da bodo naše rastline imele pogoje za rast. 

*******

Od 4. 1. 18 od 15 h - do 6. 1. 18 do 12 h potuje Luna pred ozvezdjem Leva, vendar so to trije različni dnevi. Dva sta v času svetih noči in sicer 4. 1. vlada ozvezdje Vodnarja, 5. 1. pa ozvezdje Rib, 6. 1. pa je že čisto navaden dan. 

Ozvezdje Leva vpliva na razvoj in zorenje semen, zato sta 4. in 5. 1. še posebej dobra dneva za setev ali presajanje rastlin, ki jih želimo semeniti. Tako v četrtek presajamo ali sejemo cvetnice in dišavnice, v petek pa solate in ostale listnate rastline. 
Primer: bazilika je dišavnica, kjer v glavnem uporabljamo liste in jo lahko smatramo tudi kot listno rastlino, vendar bo razlika med rastlinami in njihovimi potomci v naslednjih generacijah, če sejemo na ta dva termina:
Rastline, ki bodo zrasle iz semen posejanih 4. 1., ko vlada ozvezdje Vodnarja, bodo bolj razvijale aromo, tiste, ki bodo zrasle iz semen posejanih 5. 1, ko vlada ozvezdje Rib, pa bodo naredile večje liste in bodo manj aromatične. Te lastnosti pa ne bodo le v tej generaciji, vendar se bodo s semenom prenesle tudi na nove generacije, ker se bodo vtisnile kot spomin v genski material. Na tak način lahko vplivamo na razvoj novih sort in izboljšanje kakovosti že obstoječih. 

6. 1. 18 do 12 h pa bomo obrezovali sadno drevje, če imamo veliko rastlin in predvidevamo, da jih ne bomo mogli obrezati v februarju oz. začetku marca (Sonce pred Vodnarjem, Luna pred svetlobnimi ali toplotnimi ozvezdji).     

*******
Čas »med letoma« ali t. i. svete noči traja od 24. 12. do 6. 1. To so dnevi s prav posebnimi energijami, ki vplivajo predvsem na regeneracijo in revitalizacijo genskega materiala. Vsakemu dnevu oz. noči vlada eno ozvezdje, ki usmerja razvoj rastlin, posejanih (položenih v zemljo) tega dne. 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).