Koledar dogodkov


sreda, 10. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za danes 

Danes je čas za delo s korenovkami do 15h – od 16h delo s cvetlicami

Impulz zemlja usmerja vse energije v dogajanje pod površjem  zemlje in v kompostih. Zato te dni, kjer zemlja ni zmrznjena, izkoristimo za obdelavo zemlje v rastlinjakih in zaprtih gredah ter pripravo zemlje oz. substratov za sajenje v zabojčke in lončke. Če imamo lastni kompost, si lahko pripravimo substrat za sajenje sami. Dobro predelan kompost presejemo ali pa odstranimo še nepredelane dele rastlin in ga po potrebi zmešamo z dobro vrtno prstjo ali pa dodamo malo mivke. Če je kompost rastlinskega izvora, ga največkrat ni potrebno dodatno mešati, saj ima že precej primesi zemlje, predvsem če smo kompostirali rastline s koreninami. Pomembno je, da je substrat vlažen, vendar ne moker, sicer se bo ob sajenju rastlin preveč stlačil. 

Lahko bi sicer že začeli s prvimi posevki korenovk v rastlinjake in tople grede ter peteršilj in zeleno v platojčke, vendar smo še v času, ko se procesi v tleh umirijo (2-3 tedne pred in po božiču). Rastline, ki jih bomo posejali sedaj, bodo zelo počasi rasle, zato predlagam, da pripravimo gredice in platoje ter lončke, sejali bomo pa naslednji teden, ko bo tako Luna, kot Sonce že pred ozvezdjem Kozoroga, ki vpliva na razvoj korenov pri korenovkah (korenček, peteršilj, pastinak,…)   

*****
Dan za cvet lahko izkoristimo za delo v sadovnjaku. Tam, kjer temperature niso pod 0°C lahko obrezujemo sadno drevje, saj je Sonce še vedno pred toplotnim ozvezdjem Strelca. Glede na »mlačno« vreme, lahko škropimo sadno drevje in grmovnice z žvepleno-apneno brozgo. V tem času je primerna 20% koncentracija, ki deluje kot razkužilo za vse škodljivce in bolezni, ki so se čez zimo skrili pod lubje. 

V zabojčke lahko začnemo sejati baziliko, timijan, majaron,… Če sejemo »počez« poskrbimo, da setev ne bo pregosta in da bomo pravi čas mlade rastlinice presadili. Če sejemo v platojčke z luknicami za posamezne sadike, potem sejemo baziliko vsako seme posebej, pri timijanu, origanu in majaronu pa po nekaj (3-5) semen skupaj. Platojčke postavimo na zelo toplo 20°C ali več. Dokler semena ne kalijo, so lahko platojčki v temi (v kuhiniji nad kuhinskimi elementi). Ko rastlinice pokukajo iz zemlje, jih moramo prestaviti na nekaj stopinj hladnejši in svetel prostor, sicer bodo rastlinice pretegnjene. Pri baziliki navadno izberemo sorto Genovese, ki ima sorazmeroma velike gladke liste – rečemo ji tudi navadna bazilika. 
Lahko pa izbiramo tudi med ostalimi sortami: 
- velikolistna ali solatolistna bazilika ima zelo velike liste (kot dlan), ki so nagrbančeni  
- drobnolistna, ki zraste enako velika kot Genovese cca 25-30 cm
- drobnolistna grmičasta, ki zraste le do 15 cm in je predvsem primerna za lončke, ki jih bomo postavili na okenske police. 
- Rdečelistna bazilika ima enak okus, kot navadna, le da so listi dekorativni – rdeči, v kulinariki pa jo uporabljamo pri rdečem mesu, ker omako nekoliko potemni
- Citronske bazilike imamo v različnih razraščanjih podobno kot navadne, le da je vpoleg vonja po baziliki prisoten tudi vonj po limoni. 
- Cimetova bazilika da poseben eksotičen vonj, ki spominja na cimet
- Tajska bazilika je bazilika, ki ima nekoliko obarvane liste na rdečkasto in specialne eksotičen vonj. Uporabljamo jo predvsem v jedeh, ki izvirajo iz vzhoda.  

Na impulz zrak -svetloba dobro reagira tudi Brokoli, zato je to termin, ko lahko sejemo ali presajamo rastline brokolija. Če so nam ostale sadike od jeseni, jih lahko posadimo tako v rastlinjak, kot zunaj, sicer sejemo brokoli v platojčke ali direktno na gredice v rastlinjak. Platojčke lahko po setvi postavimo na toplo 15-18°C, ko pa kalijo (cca 3 dni), jih prestavimo na svetel prostor in 12-15°C ali pa kar v rastlinjak oz. toplo gredo, kjer se bodo v 6-8 tednih razvile v močne sadike -  na stalno mesto jih bomo sadili v marcu.

*****
Sonce je pred ozvezdjem Strelca 
Luna potuje pred ozvezdjem Device (impulz zemlja) do 16h – nato se prestavi pred ozvezdje Tehtnice (impulz zrak-svetloba); čas padajočih Luninih lokov
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.