Koledar dogodkov


petek, 12. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za danes  

Dan za list lahko izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Glede na »mlačno« vreme, lahko sejemo na gredice (na prosto, še bolje v hladne rastlinjake in zaprte grede) solate, špinačo, blitvo rukolo in kapusnice za sadike, ki jih bomo presajali na stalno mesto v drugi polovici marca. Če želimo sadike kakšen teden prej, jih sejemo v platoje, da jih bomo v prvi polovici februarja, ko bo občutno bolj hladno, lahko prestavili v malo toplejši prostor. Svetujem, da na prostem sejemo na grebene, saj bo v letošnji pomladi obilo dežja in bo predvsem na težjih tleh možno, da se bodo rastline »utapljale«.  Če pa imamo možnost postaviti tunele, bomo ravno tako zaščitili rastline pred preobilno vlago, pri čemer je še bolj pomembno, da so posevki na grebenih. 

V platoje lahko začnemo sejati Blitvo, sladki komarček in zimske solate: za obiranje je hrastovolistna sorta Catalogna, krhkolistna za obiranje in glave je Lattughino, krhkolistne za glave v maju so Posavka, Pariška oz. Vegorka. Med solate, ki dobro prenesejo mraz spada tudi mehkolistna solata 4 sezonski čudež. Nizke temperature prenesejo tudi nekatere solate tipa gentila, kot so Hardy,  Lollo Bionda in Lollo Rossa. Z ostalimi pomladanskimi sortami še malo počakamo,  saj mraz slabo prenašajo. Tudi sadike kapusnic lahko vzgojimo v platojih, da bomo imeli sadike v marcu, ko bo primerno vreme za sajenje na stalno mesto na prosto. Predvsem moramo pohiteti s sejanjem Brokolija in cvetače, kolerabic, zgodnjega zelja (belo zelje Express s koničastimi glavami; Junijsko rano, Derbi day z okroglimi glavami ter rdeče zelje Amarant z okroglimi glavami in rdeče zelje Kalibos s koničastimi glavami. Sedaj je še zadnji čas za setev kitajske listne zelenjave, ki je najhitreje rastoča listna zelenjava v hladnem vremenu, vendar gre tudi kmalu spomladi v cvet, zato kasnejše setve ne bodo dale več tako dobrega pridelka. 

Pri sadikah kapusnic in solat moramo vedeti, da je za kalitev optimalna temperatura 15-18°C, ko pa rastlinice pokukajo iz zemlje, pa prestavimo platoje v prostor z veliko svetlobe in temperaturo med 12 in 15°C. Če nimamo primernega prostora, je bolje, da jih postavimo na hladnejši svetel prostor. Na preveč toplem bodo rastlinice »pretegnjene« 
    
*****

Sonce je pred ozvezdjem Strelca. Luna potuje pred ozvezdjem Škorpijona - impulz voda 12.1. od 4h – 14.1. do 17h (nedelja 14.1 neugodno, ker je 15.1. ob 4h Ag.) Čas padajočih Luninih lokov.

*******

V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.




<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.