Koledar dogodkov


ponedeljek, 15. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za danes 

Danes je neugodno do 17h zaradi planeta Merkurja, ki je v padnem vozlu.
 
Vozel je navidezno sečišče poti gledano iz Zemlje zaradi različnih poti planetov okrog Sonca. Planeti se gibljejo okrog Sonca po tirnici v obliki elipse, gledano iz Zemlje pa njihova pot riše pentljo. 
  
*****
Neugodne dneve za delo z rastlinami izkoristimo za ostala opravila. Sem spada tudi načrtovanje dela za naslednje dni. V zimskem času moramo pripraviti sadilni načrt, tako da določimo prostorsko in terminsko, kdaj in kje bomo kaj sejali. Ta načrt nam bo pomagal tudi pri  racionalni nabavi semen in sadik. Točni termini setve so odvisni od vremena in kakšne pogoje za rast rastlin imamo. Če imamo hladne rastlinjake ali zaprte grede, bomo sejali prej, če sejemo na prosto, bomo za hitrejši pridelek uporabili raje sadike. Lahko jih vzgojimo sami, ali pa jih kupimo.  

Napotki za  načrtovanje setve za januar in februar:   
V tem času lahko sejemo direktno na prosto (če je vreme ugodno oz. določene posevke tudi v sneg): 
- zimske solate, radiče za rezanje, špinačo, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, rukola… 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula in če so tla primerna sadimo čebulček in česen…
- vse grahe in v februarju že tudi bob
Poleg že naštetega lahko v hladne rastlinjake in zaprte grede direktno sejemo še:
- blitva, sladki komarček 
Vzgoja sadik v platojih v ogrevanem prostoru sejemo:
- blitva, sladki komarček, zimske solate, kapusnice,
- Peteršilj, zelena, por, čebula 
- Razna zelišča: bazilika, majaron, timijan, …
- Začetek feburarja sejemo paprike; konec februarja malancane, lubenice, dinje.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si
 
*****

Dan za plod lahko izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Glede na »mlačno« vreme, lahko sejemo na gredice na prosto in v hladne rastlinjake grah.

Grah je plodovka, ki dobro prenaša nizke temperature. Kali že, ko je le nekaj stopinj nad 0°C. mlade rastlinice (cca 10 cm velike) pa prenesejo tudi globoki mraz (več kot -10°C). Pri takšnih zgodnjih posevkih se moramo zavedati, da so pri grahu na mraz občutljivi le cvetovi, zato bodimo pozorni v aprilu, ko bo grah že cvetel, da ga z vrteksom zaščitimo pred slano. 

Pri grahu lahko izbiramo med sortami, ki so za zrnje: najnižji in najzgodnejši je Mali provansalec (30-40 cm), nato je Wunder von Kelvedon (50-70 cm), najvišji pa je BlauWschokker, ki zraste do 1,5 metra in ima dekorativen temno violične stroke.  
in sortami, kjer kot pri stročjem fižolu pojemo tudi stroke: Ambrosia (50-70 cm) 
V platoje v ogrevanem prostoru sejemo  paprike in feferone, če želimo sadike za v rastlinjak, sicer s setvijo počakamo do začetka februarja. Več o izbiri sort in vzgoji najdete na: http://www.amarant.si/paprika-katero-sorto-posejati

*****

Sonce je pred ozvezdjem Strelca. Luna potuje pred ozvezdjem Strelca - impulz toplota 14.1.od 18h – 17.1.do 6h od 17h naprej ugodno za plodovke, (ker je  Merkur v padnem vozlu: neugodno od nedelje zjutraj do ponedeljka do 16h). Čas padajočih Luninih lokov.

*******

V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.