Koledar dogodkov


sreda, 17. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 17. januar 

Če boste zelo zgodnji (ali nespečni) – do šeste ure zjutraj lahko iskoristite čas ugoden za plodovke. Glede na »mlačno« vreme lahko sejemo na gredice na prosto in v hladne rastlinjake grah.

Grah je plodovka, ki dobro prenaša nizke temperature. Kali že, ko je le nekaj stopinj nad 0°C. mlade rastlinice (cca 10 cm velike) pa prenesejo tudi globoki mraz (več kot -10°C). Pri takšnih zgodnjih posevkih se moramo zavedati, da so pri grahu na mraz občutljivi le cvetovi, zato bodimo pozorni v aprilu, ko bo grah že cvetel, da ga z vrteksom zaščitimo pred slano. 

Pri grahu lahko izbiramo med sortami, ki so za zrnje: najnižji in najzgodnejši je Mali provansalec (30-40 cm), nato je Wunder von Kelvedon (50-70 cm), najvišji pa je BlauWschokker, ki zraste do 1,5 metra in ima dekorativen temno violične stroke.  
Na volj so tudi sorte, kjer kot pri stročjem fižolu uživamo tudi stroke - Ambrosia (50-70 cm). 

V platoje v ogrevanem prostoru sejemo  paprike in feferone, če želimo sadike za v rastlinjak, sicer s setvijo počakamo do začetka februarja. Več o izbiri sort in vzgoji najdete na:  http://www.amarant.si/paprika-katero-sorto-posejati.

***** 
Dan za korenino – od sedme ure naprej lahko izkoristimo za pripravo zemlje za sajenje na prostem (če vreme dopušča) in v rastlinjakih ter pripravo zemlje v platojih za setev rastlin, ki potrebujejo več toplote, saj impulz zemlja usmerja vse energije v dogajanje pod površjem  zemlje in v kompostih. Če imamo lastni kompost, si lahko pripravimo substrat za sajenje sami. Dobro predelan kompost presejemo ali pa odstranimo še nepredelane dele rastlin in ga po potrebi zmešamo z dobro vrtno prstjo ali pa dodamo malo mivke. Če je kompost rastlinskega izvora, ga največkrat ni potrebno dodatno mešati, saj ima že precej primesi zemlje, predvsem če smo kompostirali rastline s koreninami. Pomembno je, da je substrat vlažen, vendar ne moker, sicer se bo ob sajenju rastlin preveč stlačil. 

Ozvezdje Kozoroga spodbuja razvoj korenov, zato je to najprimernejši čas za setev korenovk kot so korenje, pastinak, korenasti peteršilj, črni koren,… Danes je Luna pred ozvezdjem Kozoroga, jutri se bo še Sonce prestavilo pred ozvezdje Kozoroga in bo tam ostalo do 14.2. – že naše babice so  v tem času sejale korenje v žito. Najbolje je bilo, ko je zapadel sneg, da so lahko posejale v vrste, sicer je bil poleti problem pri pletju. Na vrtovih pa lahko pripravimo grebene, na katere postavimo na vsakem koncu palico, da v najugodnejših dneh sejemo od ene do druge palice. 

Tudi pri teh posevkih korenja lahko kombiniramo s semenom solate. Zavedati se moramo le, da bosta ta solata in korenje rasla bistveno počasneje, kot tisti posevki, ki jih bomo sejali od marca naprej, Sedaj smo namreč še v zelo zgodnji fazi zemeljskega izdiha, kar pomeni, da sile, ki pospešujejo rast nadzemnih delov rastline, še niso tako močne, kot bodo v pomladanskem času (najmočnejši zemeljski izdih je v maju). Vendar bodo ti koreni tudi jeseni zelo sočni in okusni, predvsem pa ne bodo oleseneli, kot tisti, ki bodo odtali od pomladanskih posevkov.   

Poleg korenov pa sedaj lahko sejemo tudi gomoljno zeleno, por in čebulo. Predvsem zeleno moramo sejati v platoje, pri ostalih dveh pa nam setev v platoje omogoči hitrejšo rast sadik in zato tudi hitrejši pridelek. 

*****
Sonce je pred ozvezdjem Strelca 
Luna potuje pred ozvezdjem Strelca - impulz toplota 14.1. od 18h – 17.1. do 6h 
17.1. od 7h – 19.1. do 14h Luna potuje pred ozvezdjem Kozoroga- impulz zemlja
ugodno za plodovke do 6h - od 7h naprej za korenovke
čas dvigajočih Luninih lokov
posebna situacija planetov: Luna:17.1 ob 4h – mlaj, 
Venera se od 17.1. do 8.2. prestavi pred zemeljsko ozvezdje Kozoroga (pričakujemo lahko megle in pojav uši!)

*******
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.

*****
Splošni napotki za načrtovanje setve za januar in februar.   

V tem času lahko sejemo direktno na prosto (če je vreme ugodno oz. določene posevke tudi v sneg): 
- zimske solate, radiče za rezanje, špinačo, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, rukola… 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula in če so tla primerna sadimo čebulček in česen…
- vse grahe in v februarju že tudi bob

Poleg že naštetega lahko v hladne rastlinjake in zaprte grede direktno sejemo še:
- blitva, sladki komarček 

Vzgoja sadik v platojih v ogrevanem prostoru sejemo:
- blitva, sladki komarček, zimske solate, kapusnice,
- Peteršilj, zelena, por, čebula 
- Razna zelišča: bazilika, majaron, timijan, …
- Začetek feburarja sejemo paprike; konec februarja malancane, lubenice, dinje.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si.  
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).