Koledar dogodkov


petek, 19. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 19. januar 

Dan za korenino (danes do 14. ure) lahko izkoristimo za pripravo zemlje za sajenje na prostem (če vreme dopušča) in v rastlinjakih ter pripravo zemlje v platojih za setev rastlin, ki potrebujejo več toplote, saj impulz zemlja usmerja vse energije v dogajanje pod površjem  zemlje in v kompostih. Če imamo lastni kompost, si lahko pripravimo substrat za sajenje sami. Dobro predelan kompost presejemo ali pa odstranimo še nepredelane dele rastlin in ga po potrebi zmešamo z dobro vrtno prstjo ali pa dodamo malo mivke. Če je kompost rastlinskega izvora, ga največkrat ni potrebno dodatno mešati, saj ima že precej primesi zemlje, predvsem če smo kompostirali rastline s koreninami. Pomembno je, da je substrat vlažen, vendar ne moker, sicer se bo ob sajenju rastlin preveč stlačil. 

Ozvezdje Kozoroga spodbuja razvoj korenov, zato je to najprimernejši čas za setev korenovk kot so korenje, pastinak, korenasti peteršilj, črni koren,… Danes sta Luna in Sonce pred ozvezdjem Kozoroga – to so prav posebej dobre situacije – že naše babice so  v tem času sejale korenje v žito. Najbolje je bilo, ko je zapadel sneg, da so lahko posejale v vrste, sicer je bil poleti problem pri pletju. Na vrtovih pa lahko pripravimo grebene, na katere postavimo na vsakem koncu palico, da v najugodnejših dneh sejemo od ene do druge palice. 

Tudi pri teh posevkih korenja lahko kombiniramo s semenom solate. Zavedati se moramo le, da bosta ta solata in korenje rasla bistveno počasneje, kot tisti posevki, ki jih bomo sejali od marca naprej, Sedaj smo namreč še v zelo zgodnji fazi zemeljskega izdiha, kar pomeni, da sile, ki pospešujejo rast nadzemnih delov rastline,  še niso tako močne, kot bodo v pomladanskem času (najmočnejši zemeljski izdih je v maju). Vendar bodo ti koreni tudi jeseni zelo sočni in okusni, predvsem pa ne bodo oleseneli, kot tisti, ki bodo odtali od pomladanskih posevkov.  
 
Poleg korenov pa sedaj lahko sejemo tudi gomoljno zeleno, por in čebulo. Predvsem zeleno moramo sejati v platoje, pri ostalih dveh pa nam setev v platoje omogoči hitrejšo rast sadik in zato tudi hitrejši pridelek. 

***** 

Od 15. ure naprej prihaja impulz svetlobe, ki mu rečemo tudi »dan za cvet«. V zabojčke lahko sejemo baziliko, timijan, majaron,… Če sejemo »počez«, poskrbimo da setev ne bo pregosta in da bomo mlade rastlinice pravi čas presadili. Če sejemo v platojčke z luknicami za posamezne sadike, potem sejemo baziliko vsako seme posebej, pri timijanu, origanu in majaronu pa po nekaj (3-5) semen skupaj. Platojčke postavimo na zelo toplo 20°C ali več. Dokler semena ne kalijo, so lahko platojčki v temi (v kuhiniji nad kuhinskimi elementi). Ko rastlinice pokukajo iz zemlje, jih moramo prestaviti na nekaj stopinj hladnejši in svetel prostor, sicer bodo rastlinice pretegnjene. Pri baziliki navadno izberemo sorto Genovese, ki ima sorazmeroma velike gladke liste – rečemo ji tudi navadna bazilika. 

Lahko pa izbiramo tudi med ostalimi sortami: 
- velikolistna ali solatolistna bazilika ima zelo velike liste (kot dlan), ki so nagrbančeni  
- drobnolistna, ki zraste enako velika kot Genovese cca 25-30 cm
- drobnolistna grmičasta, ki zraste le do 15 cm in je predvsem primerna za lončke, ki jih bomo postavili na okenske police. 
- rdečelistna bazilika ima enak okus, kot navadna, le da so listi dekorativni – rdeči, v kulinariki pa jo uporabljamo pri rdečem mesu, ker omako nekoliko potemni
- Citronske bazilike imamo v različnih razraščanjih podobno kot navadne, le da je vpoleg vonja po baziliki prisoten tudi vonj po limoni. 
- Cimetova bazilika da poseben eksotičen vonj, ki spominja na cimet
- Tajska bazilika je bazilika, ki ima nekoliko obarvane liste na rdečkasto in specialne eksotičen vonj. Uporabljamo jo predvsem v jedeh, ki izvirajo iz vzhoda.  

Na impulz zrak - svetloba dobro reagira tudi brokoli, zato je to termin, ko lahko sejemo ali presajamo rastline brokolija. Če so nam ostale sadike od jeseni, jih lahko posadimo tako v rastlinjak, kot zunaj, sicer sejemo brokoli v platojčke ali direktno na gredice v rastlinjak. Platojčke lahko po setvi postavimo na toplo 15-18°C, ko pa kalijo (cca 3 dni), jih prestavimo na svetel prostor in 12-15°C ali pa kar v rastlinjak oz. toplo gredo, kjer se bodo v 6-8 tednih razvile v močne sadike -  na stalno mesto jih bomo sadili v marcu.

*******
Sonce je pred ozvezdjem Kozoroga (18.1.-14.2.)
Luna potuje pred ozvezdjem Kozoroga – impulz zemlja 17.1. od 7h – 19.1. do 14h 
19.1. - 21.1. do 15h potuje Luna pred ozvezdjem Vodnarja – impulz zrak - svetloba
ugodno za korenovke do 14h – od 15 naprej za cvetnice
čas dvigajočih Luninih lokov

*******
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.

*****
Napotki za  načrtovanje setve za januar in februar.
   
V tem času lahko sejemo direktno na prosto (če je vreme ugodno oz. določene posevke tudi v sneg): 
- zimske solate, radiče za rezanje, špinačo, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, rukola… 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula in če so tla primerna sadimo čebulček in česen…
- vse grahe in v februarju že tudi bob.

Poleg že naštetega lahko v hladne rastlinjake in zaprte grede direktno sejemo še blitvo in sladki komarček. 

Vzgoja sadik v platojih v ogrevanem prostoru sejemo:
- blitva, sladki komarček, zimske solate, kapusnice,
- Peteršilj, zelena, por, čebula 
- Razna zelišča: bazilika, majaron, timijan, …

Začetek feburarja sejemo paprike, konec februarja pa malancane, lubenice, dinje.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si.  
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.