Koledar dogodkov


petek, 19. januar 2018

PREDAVANJI O SAJENJU, CEPLJENJU IN REZI SADNEGA DREVJA

od 19.1.2018 do 26.1.2018

v Blejskem mladinskem centru (Ledena dvorana, vhod z zgornje strani) na Bledu ob 17.30

Sajenje (sadnih) dreves in njihova oskrba je eno najlepših opravil, ki nas v življenju povezuje z naravo, uči opazovanja, preprostosti, sprejemanja, skromnosti in hvaležnosti…

Lepo vabljeni na zanimivi predavanji, na katerih vas bo predavatelj poskušal navdušiti, da se sajenja in vzgoje sadnega drevja lotite tudi sami.

Na prvem petkovem predavanju, (19.1.), bo podelil svoje izkušnje s sajenjem, cepljenjem, izborom primernih sort, podlag, gnojenjem, rezjo in vzgojo sadnega drevja ob sajenju (vrt ali travniški sadovnjak) in obdobju nekaj let po njem.

V drugem (26.1.) pa vas bo s slikovnim (pri vzgojni rezi mlade sadike pa tudi s praktičnim) prikazom seznanil z različnimi pristopi rezi (vzgojna, vzdrževalna, pomlajevalna oz. oživitvena rez), s katerimi poskrbimo za zdrav pridelek sadnih in čudovito cvetenje okrasnih rastlin v domačem vrtu.

Predava Dr. Jan Bizjak, uni. dipl,. inž. agr. Predavanji sta brezplačni, možni prostovoljni prispevki.

P.S. Če ima doma kdo kakšno zanimivo, okusno in zdravo sorto jablane, hruške, češnje, slive ali katere druge sadne vrste, bo predavatelj zelo hvaležen in vesel, če na predavanje prinesete njihove cepiče, saj si močno prizadeva, da bi se odporne sorte ohranile... Najboljši cepiči so lanskoletni enoletni poganjki debeline svinčnika, ki izraščajo iz dvoletnega lesa, iz zunanjega dela krošnje, nabrani na dan za plod (torek 16.1. ali sreda in četrtek 24. 25.1.)... Spodnji odrezani deli naj bodo zaviti v vlažen papir, krpo in do predavanja oz. uporabe shranjeni v hladilniku ali zakopani v zemljo na severni strani hiše.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.