Koledar dogodkov


sreda, 24. januar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 24. januar 

Ugoden čas za delo z listnatimi rastlinami danes do 13h  - lahko ga izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Glede na »mlačno« vreme, lahko sejemo na gredice (na prosto, še bolje v hladne rastlinjake in zaprte grede) solate, špinačo, blitvo rukolo in kapusnice za sadike, ki jih bomo presajali na stalno mesto v drugi polovici marca. 

Če želimo sadike kakšen teden prej, jih sejemo v platoje, da jih bomo v prvi polovici februarja, ko bo občutno bolj hladno, lahko prestavili v malo toplejši prostor. 

Svetujem, da na prostem sejemo na grebene, saj bo v letošnji pomladi obilo dežja in bo predvsem na težjih tleh možno, da se bodo rastline »utapljale«.  Če pa imamo možnost postaviti tunele, bomo ravno tako zaščitili rastline pred preobilno vlago, pri čemer je še bolj pomembno, da so posevki na grebenih. 

V platoje lahko začnemo sejati blitvo, sladki komarček in zimske solate: za obiranje je hrastovolistna sorta Catalogna, krhkolistna za obiranje in glave je Lattughino, krhkolistne za glave v maju so Posavka, Pariška oz. Vegorka. Med solate, ki dobro prenesejo mraz spada tudi mehkolistna solata 4 sezonski čudež. Nizke temperature prenesejo tudi nekatere solate tipa gentila, kot so Hardy, Lollo Bionda in Lollo Rossa. Z ostalimi pomladanskimi sortami še malo počakamo, saj mraz slabo prenašajo. Tudi sadike kapusnic lahko vzgojimo v platojih, da bomo imeli sadike v marcu, ko bo primerno vreme za sajenje na stalno mesto na prosto. Predvsem moramo pohiteti s sejanjem brokolija in cvetače, kolerabic, zgodnjega zelja (belo zelje Express s koničastimi glavami), Junijsko rano, Derbi day z okroglimi glavami, rdeče zelje Amarant z okroglimi glavami in rdeče zelje Kalibos s koničastimi glavami. 

Še je čas za setev kitajske listne zelenjave, ki je najhitreje rastoča listna zelenjava v hladnem vremenu, vendar gre tudi kmalu spomladi v cvet, zato kasnejše setve ne bodo dale več tako dobrega pridelka. 

Pri sadikah kapusnic in solat moramo vedeti, da je za kalitev optimalna temperatura 15-18°C, ko pa rastlinice pokukajo iz zemlje, prestavimo platoje v prostor z veliko svetlobe in temperaturo med 12 in 15°C. Če nimamo primernega prostora, je bolje, da jih postavimo na hladnejši svetel prostor. Na preveč toplem bodo rastlinice »pretegnjene«.

*****
Danes od 14h je ugoden čas za delo s plodovkami  - lahko ga izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku.
Glede na »mlačno« vreme, lahko sejemo na gredice na prosto in v hladne rastlinjake grah.
GRAH je plodovka, ki dobro prenese mraz, predvsem listi in mlade rastlinice prenesejo tudi -20°C, občutljivi so le cvetovi, ki pri -1°C pozebejo. Zato grah sejemo čim prej spomladi, ko začne cveteti pa smo pozorni na napoved pozebe in takrat rastline pokrijemo z vrteksom ali pa škropimo s biodinamičnim pripravkom baldrijan, da zaščitimo cvetove pred zmrzaljo.

Pri grahu lahko izbiramo med sortami, ki so za zrnje: najnižji in najzgodnejši je Mali provansalec (30-40 cm), nato je Wunder von Kelvedon (50-70 cm), najvišji pa je Blauwschokker, ki zraste do 1,5 metra in ima dekorativen temno violične stroke in sortami, kjer kot pri stročjem fižolu pojemo tudi stroke: Ambrosia (50-70 cm) 
V platoje v ogrevanem prostoru sejemo  paprike in feferone, če želimo sadike za v rastlinjak, sicer s setvijo počakamo do začetka februarja. Več o izbiri sort in vzgoji najdete na: http://www.amarant.si/paprika-katero-sorto-posejati

*******

Sonce je pred ozvezdjem Kozoroga (18.1. - 14.2.)
Luna potuje pred vodnim ozvezdjem Rib 21.1. od 16h – 24.1. do 13h
24.1. od 14h – 26.1.do 7h potuje Luna pred toplotnim ozvezdjem Ovna 
impulz voda:  ugodno za listnate rastline/ impulz toplota: ugodno za plodovke 
čas dvigajočih Luninih lokov

*******
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.

*****
Napotki za  načrtovanje setve za januar in februar.
   
V tem času lahko sejemo direktno na prosto (če je vreme ugodno oz. določene posevke tudi v sneg): 
- zimske solate, radiče za rezanje, špinačo, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, rukola… 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula in če so tla primerna sadimo čebulček in česen…
- vse grahe in v februarju že tudi bob.

Poleg že naštetega lahko v hladne rastlinjake in zaprte grede direktno sejemo še blitvo in sladki komarček.
 
Vzgoja sadik v platojih (v ogrevanem prostoru). Sejemo:
- blitvo, sladki komarček, zimske solate, kapusnice,
- peteršilj, zeleno, por, čebulo 
- razna zelišča: baziliko, majaron, timijan, …

Začetek februarja sejemo paprike; konec februarja malancane, lubenice, dinje.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si.  
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.