Koledar dogodkov


sobota, 3. februar 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 3. februar 

Danes  do 11h je ugoden čas za delo s plodovkami  - lahko ga izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku.

Priporočam setev graha v hladne rastlinjake, lahko pa tudi direktno na gredice v vrtu.
Grah je plodovka, ki dobro prenese mraz, predvsem listi in mlade rastlinice prenesejo tudi -20°C, občutljivi so le cvetovi, ki pri -1°C pozebejo. Zato grah sejemo čim prej spomladi, ko začne cveteti pa smo pozorni na napoved pozebe in takrat rastline pokrijemo z vrteksom ali pa škropimo s biodinamičnim pripravkom baldrijan, da zaščitimo cvetove pred zmrzaljo.

Pri grahu lahko izbiramo med sortami, ki so za zrnje: najnižji in najzgodnejši je Mali provansalec (30-40 cm), nato je Wunder von Kelvedon (50-70 cm), najvišji pa je Blauwschokker, ki zraste do 1,5 metra in ima dekorativen temno violične stroke in sortami, kjer kot pri stročjem fižolu pojemo tudi stroke: Ambrosia (50-70 cm) 
V platoje v ogrevanem prostoru sejemo  paprike in feferone, Lubenice in dinje. Več o izbiri sort in vzgoji paprik najdete na: http://www.amarant.si/paprika-katero-sorto-posejati
s setvijo ostalih plodovk še počakamo, razen če želimo v letošnjem letu pridelati lastno seme. V ta namen sejemo lahko tudi že ta termin, da bomo imeli večje sadike istočasno pa izkoristimo impulz Leva, ki posebej dobro vpliva na razvoj in zorenje semena v rastlinah.
 
Posebnosti impulza Lev. Če je vreme primerno, lahko plitvo obdelamo gredice, kjer imamo namen sejati in saditi v naslednjem mesecu, saj impulz Leva spodbudi kalitev vseh semen, tudi plevelov. Tako bomo čez kakšen teden ali štirinajst dni zopet plitvo obdelali gredice in s tem uničili mlade kaleče plevele. Temu postopku rečemo slepa setev, saj na ta način odstranimo ¾ plevelov, ki imajo namen kaliti v naslednjem obdobju. 

Pomembno je, da po tem postopku ne prekopavamo globoko, saj bi s tem na površje potegnili nova semena plevelov, ki bi kmalu kalila.   

*******
Danes od 12h naprej je čas za delo s korenovkami in čebulnicami ter za delo z zemljo. 
Če vreme dopušča lahko izkoristimo za pripravo zemlje za sajenje na prostem in v rastlinjakih ter pripravo zemlje v platojih za setev rastlin, ki potrebujejo več toplote, saj impulz zemlja usmerja vse energije v dogajanje pod površjem  zemlje in v kompostih. Če imamo lastni kompost, si lahko pripravimo substrat za sajenje sami. Dobro predelan kompost presejemo ali pa odstranimo še nepredelane dele rastlin in ga po potrebi zmešamo z dobro vrtno prstjo ali pa dodamo malo mivke. Če je kompost rastlinskega izvora, ga največkrat ni potrebno dodatno mešati, saj ima že precej primesi zemlje, predvsem če smo kompostirali rastline s koreninami. Pomembno je, da je substrat vlažen, vendar ne moker, sicer se bo ob sajenju rastlin preveč stlačil. 

Sonce potuje pred ozvezdjem Kozoroga od 18.1. do 14.2. Ozvezdje Kozoroga spodbuja razvoj korenov, zato je to najprimernejši čas za setev korenovk na prosto kot so korenje, pastinak, korenasti peteršilj, črni koren,...že naše babice so v tem času sejale korenje v žito. Najbolje je bilo, ko je zapadel sneg, da so lahko posejale v vrste, sicer je bil poleti problem pri pletju. Na vrtovih pa lahko pripravimo grebene, na katere postavimo na vsakem koncu palico, da v najugodnejših dneh sejemo od ene do druge palice. 

Tudi pri teh posevkih korenja lahko kombiniramo s semenom solate. Zavedati se moramo le, da bosta ta solata in korenje rasla bistveno počasneje, kot tisti posevki, ki jih bomo sejali od marca naprej, Sedaj smo namreč še v zelo zgodnji fazi zemeljskega izdiha, kar pomeni, da sile, ki pospešujejo rast nadzemnih delov rastline,  še niso tako močne, kot bodo v pomladanskem času (najmočnejši zemeljski izdih je v maju). Vendar bodo ti koreni tudi jeseni zelo sočni in okusni, predvsem pa ne bodo oleseneli, kot tisti, ki bodo ostali od pomladanskih posevkov. 

Več o korenčku lahko preberete na: https://www.amarant.si/korencek .

Poleg korenov pa sedaj lahko sejemo tudi gomoljno zeleno, por in čebulo. Predvsem zeleno moramo sejati v platoje, pri ostalih dveh pa nam setev v platoje omogoči hitrejšo rast sadik in zato tudi hitrejši pridelek. 

Čebula – setev za pridelek čebule v istem letu
Če sejemo od januarja do začetka marca seme čebule v platoje (lahko sejemo po eno seme v luknico ali pa sejemo »počez«) in jih postavimo najprej na 15°C, da seme čebule kali (cca 2-3 tedne). Ko rastlinice pokukajo iz zemlje, platoje prestavimo na zelo svetel prostor s temperaturo do 12°C, sicer bodo rastlinice »pretegnjene«.  Čebula zelo dobro prenaša presajanje, zato v aprilu ali začetek maja presadimo mlade rastline na stalno mesto, v avgustu pa pobiramo pridelek čebule. Ta čebula bo v skladišču bistveno bolje zdržala, saj je eno leto mlajša od tiste, ki smo jo pridelali iz čebulčka. 
  
*****
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje vsake posamične sorte zelenjave.
*****
Sonce je pred ozvezdjem Kozoroga (18.1. - 14.2.)
Luna potuje pred toplotnim ozvezdjem Leva 1.2.-  do 3.2. do 12h 
3.2. od 12h – do 6.2. Luna potuje pred zemeljskim ozvezdjem Device.    
čas padajočih Luninih lokov
impulz toplota: ugodno za plodovke do 11h/od 12h impulz Zemlja: ugodno za korenovke  

*****
Napotki za načrtovanje setve za februar.
   
V tem času lahko sejemo direktno na prosto (če je vreme ugodno oz. določene posevke tudi v sneg): 
- zimske solate, radiče za rezanje, špinačo, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, rukola… 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula in če so tla primerna sadimo čebulček in česen…
- vse grahe in v februarju že tudi bob.

Poleg že naštetega lahko v hladne rastlinjake in zaprte grede direktno sejemo še blitvo in sladki komarček.
 
Vzgoja sadik v platojih (v ogrevanem prostoru). Sejemo:
- blitva, sladki komarček, zimske solate, kapusnice,
- peteršilj, zelena, por, čebula 
- razna zelišča: bazilika, majaron, timijan, …

Začetek februarja sejemo paprike; konec februarja malancane, lubenice, dinje.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si.  
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.