Koledar dogodkov


četrtek, 1. marec 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 1. marec 

Danes je ugoden čas za delo s plodovkami  - lahko ga izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku.

Luna pred ozvezdjem Leva posreduje semenu poseben impulz za kaljenje, zato je to najprimernejši čas za predpripravo tal pred setvijo ali sajenjem, ker na ta način spodbudimo kaljenje semena  plevelov, ki so v zemlji, čez teden do dva še enkrat plitvo obdelamo in s tem uničimo plevele, ki so kalili, nato pa sejemo ali sadimo naše žlahtne rastline, ki jim ne bo več potrebno tekmovati s pleveli za »prostor pod soncem«.
 
**********
Priporočam setev graha v hladne rastlinjake, lahko pa tudi direktno na gredice v vrtu.
Grah je plodovka, ki dobro prenese mraz, predvsem listi in mlade rastlinice prenesejo tudi -20°C, občutljivi so le cvetovi, ki pri -1°C pozebejo. Zato grah sejemo čim prej spomladi, ko začne cveteti pa smo pozorni na napoved pozebe in takrat rastline pokrijemo z vrteksom ali pa škropimo s biodinamičnim pripravkom baldrijan, da zaščitimo cvetove pred zmrzaljo.

Pri grahu lahko izbiramo med sortami, ki so za zrnje: najnižji in najzgodnejši je Mali provansalec (30-40 cm), nato je Wunder von Kelvedon (50-70 cm), najvišji pa je Blauwschokker, ki zraste do 1,5 metra in ima dekorativen temno violične stroke in sortami, kjer kot pri stročjem fižolu pojemo tudi stroke: Ambrosia (50-70 cm) 

Druga plodovka, ki jo že lahko sejemo na prosto je bob. Več o bobu si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.amarant.si/bob-pozabljena-stročnica. V platoje v ogrevanem prostoru še lahko sejemo  paprike in feferone, Lubenice in dinje. Več o izbiri sort in vzgoji paprik najdete na: http://www.amarant.si/paprika-katero-sorto-posejati.
 
********
OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA IN GRMOVNIC
Najugodnejši čas, saj je Sonce pred svetlobnim ozvezdjem Vodnarja, Luna potuje v padajočih lokih in se giblje pred toplotnim ozvezdjem. 

Na področjih, kjer se čez dan temperature ne spustijo pod 0°C lahko obrezujemo sadno drevje, saj je impulz plod najbolj ugoden, pa še Luna v padajočih lokih potiska sokove v korenine, zato drevje obrezano v tem času ne bo dosti »solzilo« oziroma izgubljalo svojih sokov skozi rane, ki jih bomo naredili z obrezovanjem.

*********
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje posamične sorte zelenjave. Če želite osebno svetovanje, pa nas lahko obiščete tudi v naši maloprodajni trgovini v Trzinu, na Mengeški cesti 26 (tel: 0820-57 -882) delovni čas je od 10h-18h od ponedeljka do petka, sobota: 10h-13h.

*****
Sonce je pred svetlobnim ozvezdjem Vodnarja (15.2.-11.3.)
Luna potuje pred Toplotnim ozvezdjem Leva (28.2.od 13h – 2.3.)
Toplotni planet Merkur se prestavi izpred svetlobnega ozvezdja Vodnarja pred vodno ozvezdje Rib
Za delo z rastlinami:  impulz toplota - ugodno za plodovke 
Čas padajočih luninih lokov

*****
Napotki za  načrtovanje setve za marec: vesela sem, da so vam všeč moja navodila, po drugi strani pa se čutim dolžno, da vam podam čim več informacij, da se boste lažje odločili za določena opravila.

Glede na različne vremenske razmere po Sloveniji so napotki v nadaljevanju orientacijski. Sami presodite, ali so primerni pogoji za setev in sajenje posameznih rastlin.

Glede na obilo padavin v februarju bo letošnja priprava tal zahtevala kar precej pozornosti. 
Če želimo zemljo izsušiti, moramo naše gredice plitvo (2-5 cm) obdelati v sončnem vremenu čim bolj zgodaj dopoldne, saj s tem dosežemo, da bo zemlja »izdihnila« čim več vlage. Tako bomo lahko naše gredice pripravili za setev že čez kakšen dan ali dva, sicer bi morali čakati še kakšen teden. 

Če nam vreme dopušča lahko sejemo direktno na prosto: 

Listnate rastline: 
- zimske in pomladne solate, radiče za rezanje, rukola, blitva, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kitajska listna zelenjava), zimska kreša, zimska postila, špinača,  …-> podčrtana zelenjava potrebuje hladno in vlažno vreme, zato jo sejemo bolj začetek marca v senčne lege, sicer nam bo šla prehitro v cvet. 

Korenovke: 
- korenček, peteršilj, pastinak, črni koren, mesečne redkvice, dajkon redkev, por, čebula; sadimo čebulček in česen…
Glede na to, da je v prvi polovici leta zemeljski izdih, moramo korenovke sejati čim prej, ali pa z njimi počakati do junija. 

Plodovke:
- od plodovk lahko na prosto sejemo vse grahe in  bob.

Vzgoja sadik v platojih (v ogrevanem prostoru). Sejemo:
- blitva, sladki komarček, pomladne solate, kapusnice za hitrejšo pridelavo,
- peteršilj, zelena, por, čebula - za vzgojo sadik 
- razna zelišča: bazilika, majaron, timijan, šetraj, in rože …
-       zadnji čas je za setev plodovk,  ki potrebujejo dlje časa da vzkalijo in zrastejo v primerne sadike: paprike, jajčevce, lubenice, dinje.
-       sredi marca je najprimernejši čas za setev paradižnika, konec marca pa za setev kumaric in bučk, če jih bomo vzgajali v hladnem rastlinjaku, sicer z njimi počakamo do srede aprila.

O izboru sort spremljajte dnevne napovedi, opise sort pa najdete na amarant.si.  
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.