Koledar dogodkov


torek, 1. maj 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 1. maj 

Danes  je ugodno za delo s cvetnicami do 12h.

V zabojčke še lahko sejemo baziliko, timijan, majaron,… Če sejemo »počez«, poskrbimo, da setev ne bo pregosta in da bomo pravi čas mlade rastlinice presadili. Če sejemo v platojčke z luknicami za posamezne sadike, potem sejemo baziliko vsako seme posebej, pri timijanu, origanu in majaronu pa po nekaj (3-5) semen skupaj. Platojčke postavimo na zelo toplo (20°C ali več). Dokler semena ne kalijo, so lahko platojčki v temi (npr. v kuhinji nad kuhinjskimi elementi). Ko rastlinice pokukajo iz zemlje, jih moramo prestaviti na nekaj stopinj hladnejši in svetel prostor, sicer bodo rastlinice pretegnjene. Pri baziliki navadno izberemo sorto Genovese, ki ima so-razmeroma velike gladke liste – rečemo ji tudi navadna bazilika. 

Na impulz zrak -svetloba dobro reagira tudi brokoli, zato je to termin, ko lahko presajamo rastline brokolija, za samo setev pa je v toplejših predelih že pozno, saj bo začel delati cvetne poganjke na začetku poletja in bodo zaradi visokih temperatur le-ti tanki in dolgi. 

Vse impulze zrak-svetloba izkoristimo za nabiranje zdravilnih rastlin. Sedaj je že čas za nabiranje regratovih cvetov, ki jih lahko posušimo ali pa jih vložimo med sladkor v kozarcu in le-tega postavimo na sončno polico za 2-3 tedne. Ko se sladkor vsaj delno stopi, odtočimo sirup.  

******** 
OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA IN GRMOVNIC 
Glede na padajoče Lunine loke lahko zopet obrezujemo sadno drevje in grmovnice, saj drevje obrezano v tem času ne bo dosti »solzilo« oziroma izgubljalo svojih sokov skozi rane, ki jih bomo naredili z obrezovanjem.  

*******
Tudi krompir za sprotno uporabo lahko sadimo na dan za cvet. Saj imamo podoben pridelek , kot če ga obdelujemo na dan za korenino, le da se slabše skladišči in prej odžene.  

NOVO V PONUDBI PRI AMARANT: EKOLOŠKI SEMENSKI KROMPIR
Sorta Kokra – pridelano v Sloveniji (Kmetijski inštitut Slovenije) – pakirano po 3 kg.

Če želimo zgodaj pridelati krompir, ga ne sadimo zgodaj  v zemljo, temveč ga zložimo na nizke platoje enega zraven drugega in ga postavimo na svetel prostor s temperaturo od 8 do 15°C, ter počakamo, da požene kratke temno zelene poganjke z drobnimi temno zelenimi listi. Tako nakaljen krompir sadimo konec aprila ali v prvih dneh maja (glede na vremensko napoved), saj bo v nekaj dneh pokukal iz zemlje. Krompirju škodijo temperature pod 0˘C, zato v obdobju, ko je še možnost slane, potrebuje zaščito proti mrazu, sicer mladi poganjki pozebejo. Požene sicer iz spečih očes in zalistnikov, vendar izgubi vse, kar je z zgodnjo setvijo pridobil. 

*****
Danes do 13h  je ugodno za delo z listnatimi rastlinami.

Čas lahko izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Če nam vreme dopušča, lahko sejemo na gredice na prosto solate, blitvo ter sadike kapusnic, sladki komarček,…. Svetujem, da sejemo na grebene, saj se bodo gredice hitreje osušile, korenine rastlin pa bodo po eni strani imele dovolj vlage, po drugi pa dovolj zraka, da bodo lahko nemoteno rasle in preskrbele liste s potrebnimi snovmi in vodo.  

V platoje lahko sejemo blitvo in pomladno-poletne solate, da vzgojimo sadike z lepo koreninsko grudo. Sadimo po 1 seme v luknico v platojčku. 

Tudi sadike kapusnic lahko vzgojimo v platojih, da bomo imeli lepe sadike. Solate in kapusnice ne marajo preveč toplo, zato jih gojimo v senčnih delih rastlinjaka,  v sončnih dneh lahko postavimo platoje kar na prosto.  Pri sadikah kapusnic in solat moramo vedeti, da je za kalitev optimalna temperatura 15-18°C, ko pa rastlinice pokukajo iz zemlje, prestavimo platoje v prostor z veliko svetlobe.

*****
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje posamične sorte zelenjave. Če želite osebno svetovanje, pa nas lahko obiščete tudi v naši maloprodajni trgovini v Trzinu, na Mengeški cesti 26 (tel: 0820-57 -882) delovni čas je od 10h-18h od ponedeljka do petka, sobota: 9h-13h.

*****
Sonce potuje pred toplotnim ozvezdjem Ovna (18.4. – 13.5.)
Luna potuje pred svetlobnim ozvezdjem Tehtnice (30.4 – 1.5. do 12h)
Nato se prestavi pred vodno ozvezdje Škorpijona (1.5. od 13h – 3.5.) 
Za delo z rastlinami: impulz zrak-svetloba – ugodno vpliva na razvoj cvetnic, dišavnic in zdravilnih rastlin do 12h od 13h – ugodno za listnate rastline. 
Čas padajočih luninih lokov 

*****
Napotki za  načrtovanje setve za maj. 
Glede na različne vremenske razmere po Sloveniji so napotki v nadaljevanju orientacijski. Sami presodite, ali so primerni pogoji za setev in sajenje posameznih rastlin.
V maju zasadimo še zadnje proste gredice. Sadimo tiste rastline, ki bodo dobro prenesle vročino, saj je pred nami topli del leta. 

Rastline, ki ljubijo hladno in vlažno pa raje sadimo konec avgusta, ali pa jih posadimo v senčni del vrta. 

Pozorni moramo biti na vremensko napoved, saj moramo v primeru nevarnosti slane zaščititi rastline, ki so občutljive na mraz to so: paradižniki, paprika, jajčevci, fižol, buče, kumare, krompir, nekatera zelišča, kot sta majeron in bazilika,…

Glede na situacijo planetov bo od 6 do 8. maja še ena ohladitev. Ali se bodo temperature spustile pod 0°C ali ne, pa vam ne morem napovedati. 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).