Koledar dogodkov


četrtek, 3. maj 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 3.maj 

Danes je ugodno za delo z listnatimi rastlinami.

Čas lahko izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Če nam vreme dopušča, lahko sejemo na gredice na prosto solate, blitvo ter sadike kapusnic, sladki komarček,…. Svetujem, da sejemo na grebene, saj se bodo gredice hitreje osušile, korenine rastlin pa bodo po eni strani imele dovolj vlage, po drugi pa dovolj zraka, da bodo lahko nemoteno rasle in preskrbele liste s potrebnimi snovmi in vodo.  

V platoje lahko sejemo blitvo in pomladno-poletne solate, da vzgojimo sadike z lepo koreninsko grudo. Sadimo po 1 seme v luknico v platojčku. 

Tudi sadike kapusnic lahko vzgojimo v platojih, da bomo imeli lepe sadike. Solate in kapusnice ne marajo preveč toplo, zato jih gojimo v senčnih delih rastlinjaka,  v sončnih dneh lahko postavimo platoje kar na prosto.  Pri sadikah kapusnic in solat moramo vedeti, da je za kalitev optimalna temperatura 15-18°C, ko pa rastlinice pokukajo iz zemlje, prestavimo platoje v prostor z veliko svetlobe.

*****
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje posamične sorte zelenjave. Če želite osebno svetovanje, pa nas lahko obiščete tudi v naši maloprodajni trgovini v Trzinu, na Mengeški cesti 26 (tel: 0820-57 -882) delovni čas je od 10h-18h od ponedeljka do petka, sobota: 9h-13h.

*****
Sonce potuje pred toplotnim ozvezdjem Ovna (18.4. – 13.5.)
Luna potuje pred svetlobnim ozvezdjem Tehtnice (30.4 – 1.5. do 12h)
Nato se prestavi pred vodno ozvezdje Škorpijona (1.5. od 13h – 3.5.) 
Za delo z rastlinami: impulz zrak-svetloba – ugodno vpliva na razvoj cvetnic, dišavnic in zdravilnih rastlin do 12h od 13h – ugodno za listnate rastline. 
Čas padajočih luninih lokov 

*****
Napotki za  načrtovanje setve za maj: glede na različne vremenske razmere po Sloveniji so napotki v nadaljevanju orientacijski. Sami presodite, ali so primerni pogoji za setev in sajenje posameznih rastlin.

V maju zasadimo še zadnje proste gredice. Sadimo tiste rastline, ki bodo dobro prenesle vročino, saj je pred nami topli del leta. 

Rastline, ki ljubijo hladno in vlažno pa raje sadimo konec avgusta, ali pa jih posadimo v senčni del vrta. 

Pozorni moramo biti na vremensko napoved, saj moramo v primeru nevarnosti slane zaščititi rastline, ki so občutljive na mraz to so: paradižniki, paprika, jajčevci, fižol, buče, kumare, krompir, nekatera zelišča, kot sta majeron in bazilika,…

Glede na situacijo planetov bo od 6 do 8. maja še ena ohladitev. Ali se bodo temperature spustile pod 0°C ali ne, pa vam ne morem napovedati. 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.