Koledar dogodkov


sobota, 5. maj 2018

12. DNEVI ODPRTIH VRAT V VRTU ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN

na IHPS v Žalcu 

ob 9h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Sajenje dreves v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
V okviru Dneva zemlje bomo posadili 2 drevesi, ki jih je donirala Občina Žalec v sodelovanju s Turističnim društvom Žalec. Drevesi bosta dajali senco nam in našim zanamcem. Posadili bomo dve drevesi, ki imata zdravilni učinek: hrast dob in divji kostanj. 

ob 10h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Projekt Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline – novinarska konferenca s predstavitvijo projekta in razglasitvijo zmagovalca natečaja za načrt preureditve.
Novinarjem in ostalim obiskovalcem bomo predstavili projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sklopu projekta, ki ga vodi IHPS in bo trajal eno leto, smo že izpeljali vrsto aktivnosti, med njimi natečaj za preureditev Vrta. Na dogodku bomo razglasili zmagovalca/ko in podelili nagrado, avtor/ica pa bo v nadaljevanju predstavila njen zmagovalni predlog preureditve.*

 
ob 11h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Predavanje: Postavitev vrta od ideje do izvedbe
Nina Friškovec, dipl. inž. kraj. arhitekture
Mlada študentka magistrske študija krajinske arhitektureNina Friškovec nam bo nanizala, kaj vse moramo upoštevati, če želimo postaviti vrt (zeliščni, okrasni, zelenjavni …). Kje naj bo vrt, kakšne so posebnosti posameznih leg, kakšna tla so najboljša … da bomo zasnovali vrt, ki nam bo služil vrsto let in ki nam bo v veselje. Predstavila bo vse korake, ki so pri tem  potrebni.

ob 12h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Pravljična ura
dr. Barbara Čeh, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Iz knjige 'Zelišča male čarovnice' bo Barbara otrokom prebrala veliko zanimivega o zeliščih. Zeliščarica Lenčka, ki pozna skrivnosti zelišč, bo razložila, kaj so prgišče, poparek, izvleček in tinktura. Njeno znanje s pridom izkoriščajo gozdne živali, ko jih tišči v želodčku, se prehladijo ali pa želijo le pregnati molje iz zimskih oblek. Takrat jo obiščejo in čarovnica Lenčka jim pomaga. Sledilo bo poustvarjanje na tematiko pravljične urice; otroci bodo barvali in risali zelišča.  

*Novinarska konferenca s predstavitvijo projekta in razglasitvijo zmagovalca natečaja za načrt preureditve bo poteka v sklopu Projekta Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline.

ob 15h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Delavnica: Vertikalna zasaditev zelišč
mag. Nataša Ferant, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Vertikalna zasaditev omogoča, da na majhni površini posadimo v različni nivojih več rastlin. Primerna je, če imamo majhen vrt in si ga na ta način povečamo ali pa za postavitev na balkonu ali terasi. Predstavili bomo različne načine vertikalne zasaditve in izvedli tudi samo zasaditev v piramidalno osnovo.

ob 16h v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin
Zelišča v kulinariki: Uporabimo modrost rastlin v vsakdanjem življenju
Marija Kočevar, makrobiotičarka
Zelišča in začimbe uravnovešajo našo hrano. Katere začimbe uporabimo v različnih situacijah takrat, ko smo razburjeni, ko smo depresivni, ko želimo nekoga pomiriti, ko nas zebe, ko nam je vroče ali imamo visoko temperaturo? Pojasnili bomo tudi pomen vode v prehrani. Na koncu bo degustacija začimbne slaščice.
Priporočeni so prostovoljni prispevki.

Vodeni ogledi v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin:
v petek, 4. maja 2018, ob 9h in 15h ter
soboto, 5. maja 2018, ob 9h, 13h in 15h

Prodaja pestre ponudbe eko sadik zdravilnih in aromatičnih rastlin v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v petek, 4. maja, in v soboto, 5. maja 2018, od 8h do 18h.
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.