Koledar dogodkov


četrtek, 10. maj 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 10. maj 

Danes  je ugodno za delo s cvetnicami.
 
Vsa zelišča in rože lahko sejemo že na prosto. V zabojčke sejemo še tiste rastline, ki jih bomo morali kasneje še presaditi.  

Na dan za cvet lahko presajamo tudi plodovke. 

V času dvigajočih luninih lokov presajamo samo tiste rastline, ki imajo koreninsko grudo – rastejo v lončkih ali platojih. Z rastlinami, ki jih je potrebno puliti iz zemlje počakamo, da bo obdobje padajočih luninih lokov. 

Vse impulze zrak-svetloba izkoristimo za nabiranje zdravilnih rastlin. Sedaj je že čas za nabiranje regratovih cvetov, ki jih lahko posušimo ali pa jih vložimo med sladkor v kozarcu in le-tega postavimo na sončno polico za 2-3 tedne. Ko se sladkor vsaj delno stopi, odtočimo sirup. 

Na dan za cvet škropimo s čajem iz rmana.
  
*******
Tudi krompir za sprotno uporabo lahko sadimo na dan za cvet. Saj imamo podoben pridelek , kot če ga obdelujemo na dan za korenino, le da se slabše skladišči in prej odžene.  

NOVO V PONUDBI PRI AMARANT: EKOLOŠKI SEMENSKI KROMPIR
Sorta Kokra – pridelano v Sloveniji (Kmetijski inštitut Slovenije) – pakirano po 3 kg
Če želimo zgodaj pridelati krompir, ga ne sadimo zgodaj  v zemljo, temveč ga zložimo na nizke platoje enega zraven drugega in ga postavimo na svetel prostor s temperaturo od 8 do 15°C, ter počakamo, da požene kratke temno zelene poganjke z drobnimi temno zelenimi listi. Tako nakaljen krompir sadimo še v prvih dneh maja (glede na vremensko napoved), saj bo v nekaj dneh pokukal iz zemlje. Krompirju škodijo temperature pod 0˘C, zato v obdobju, ko je še možnost slane, potrebuje zaščito proti mrazu, sicer mladi poganjki pozebejo. Požene sicer iz spečih očes in zalistnikov, vendar izgubi vse, kar je z zgodnjo setvijo pridobil. 

*****
V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje posamične sorte zelenjave. Če želite osebno svetovanje, pa nas lahko obiščete tudi v naši maloprodajni trgovini v Trzinu, na Mengeški cesti 26 (tel: 0820-57 -882) delovni čas je od 10h-18h od ponedeljka do petka, sobota: 9h-13h.

*****
Sonce potuje pred toplotnim ozvezdjem Ovna (18.4. – 13.5.)
Luna potuje pred svetlobnim ozvezdjem Vodnarja (9.5 -10.5.)
Za delo z rastlinami: impulz zrak-svetloba – ugodno vpliva na razvoj cvetnic, dišavnic in zdravilnih rastlin 
Čas dvigajočih luninih lokov.
*****

Napotki za  načrtovanje setve za maj; Glede na različne vremenske razmere po Sloveniji so napotki v nadaljevanju orientacijski. Sami presodite, ali so primerni pogoji za setev in sajenje posameznih rastlin.

V maju zasadimo še zadnje proste gredice. Sadimo tiste rastline, ki bodo dobro prenesle vročino, saj je pred nami topli del leta. 

Rastline, ki ljubijo hladno in vlažno pa raje sadimo konec avgusta, ali pa jih posadimo v senčni del vrta. 

Pozorni moramo biti na vremensko napoved, saj moramo v primeru nevarnosti slane zaščititi rastline, ki so občutljive na mraz to so: paradižniki, paprika, jajčevci, fižol, buče, kumare, krompir, nekatera zelišča, kot sta majeron in bazilika,…
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.

Želite objaviti dogodek?

V našem Koledarju objavljamo dogodke s področja zdrave prehrane, ekologije, naravnega zdravljenja in zdravega življenja, ki so v skladu s splošnimi načeli našega projekta.

Brezplačne dogodke objavljamo brezplačno. 

Za objavo dogodkov, za katere se zaračunava vstopnina, kotizacija ali določen prispevek, pa je cena objave v spletnem koledarju 15 EUR za dogodek.
 
Uredništvo si pridržuje pravico do selekcije dogodkov, ki jih bomo objavili.

Dogodke, ki bi jih želeli objaviti, pošljite v word obliki (maksimalno 180 besed), z opisom pripravljenim po zaporedju, kot si ga lahko ogledate v Koledarju (datum, naslov, lokacija, opis, kontakti, organizator). 

Za dodatne informacije in objavo v tiskanem koledarju se obrnite na: damjana.goter@gmail.com).