Koledar dogodkov


nedelja, 13. maj 2018

FANČI SVETUJE

setveni nasveti za 13.maj 

Danes je ugodno za delo z listnatimi rastlinami do 19h.

Čas lahko izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Če nam vreme dopušča, lahko sejemo ali sadimo na gredice na prosto pomladno-poletne solate, blitvo ter kapusnice z dolgo vegetacijo (pozno zelje, pozni ohrovt, sedaj je pravi čas za setev brstičnega ohrovta.. Še vedno svetujem, da sejemo na grebene, saj se bodo gredice hitreje osušile, korenine rastlin pa bodo po eni strani imele dovolj vlage, po drugi pa dovolj zraka, da bodo lahko nemoteno rasle in preskrbele liste s potrebnimi snovmi in vodo. 
 
Če želimo imeti lepe sadike, sejemo soalte in kapusnice najprej v platoje.  Solate in kapusnice ne marajo preveč toplo, zato jih gojimo v senčnih delih vrta. Pri sadikah kapusnic in solat moramo vedeti, da je za kalitev optimalna temperatura 15-18°C, ko pa rastlinice pokukajo iz zemlje, prestavimo platoje na veliko svetlobe, vendar ne prevroče.

ŠKROPLJENJE S ČAJI in ostalimi ZAŠČITNIMI SREDSTVI za nego rastlin - toplo priporočam škropljenje s čajem iz koprive. Škropivu lahko dodamo še čaj iz kamilice in čaj iz rmana. Samostojno lahko škropimo čaj iz preslice. Za nevtralizacijo kislega dežja lahko naredimo pripravek iz olja (2 žlici), sode bikarbone (2 žlici) ter ekološkega čistila za posodo (1 žlica) – vse skupaj zmešamo v 5 litrih vode. Lahko posegamo po naravnih pripravkih iz apnenčastih alg (Coralite,…).

*****
Danes od 20h  je ugoden čas za delo s plodovkami  - lahko ga izkoristimo za delo na vrtu in v rastlinjaku. Vse plodovke lahko sejemo ali sadimo na stalno mesto. Glede na dvigajoče Lunine loke, sadimo le tiste plodovke, ki imajo korensko grudo, saj jih ne bomo zmotili v rasti. Na čas padajočih lokov počakamo s tistimi rastlinami, ki jih moramo izpuliti iz zemlje, saj se morajo orientirati na rast in obnovo korenin. 
*****

V spletni trgovini amarant.si lahko še danes naročite eko semena več kot 400 sort zelenjave, zelišč in cvetlic in preberete še bolj natančne napotke za gojenje posamične sorte zelenjave. Če želite osebno svetovanje, pa nas lahko obiščete tudi v naši maloprodajni trgovini v Trzinu, na Mengeški cesti 26 (tel: 0820-57 -882) delovni čas je od 10h-18h od ponedeljka do petka, sobota: 9h-13h.

*****
Sonce potuje pred toplotnim ozvezdjem Ovna (18.4. – 13.5.)
Luna potuje pred vodnim ozvezdjem Rib (11.5-13.5. do 19h)
Nato se prestavi pred toplotno ozvezdje Ovna (13.5. od 20h- 15.5. do 12h) 
Danes se Merkur prestavi pred toplotno ozvezdje Ovna in Mars pred zemeljsko ozvezdje Kozoroga
Za delo z rastlinami: impulz voda – ugodno za listnate rastline do 19h – nato ugodno za plodovke – impulz toplota. 
Čas dvigajočih luninih lokov 
*****

Napotki za  načrtovanje setve za maj; Sedaj ne bo več nevarnosti slane, zato lahko vse rastline sadimo na prosto. V maju zasadimo še zadnje proste gredice. Sadimo tiste rastline, ki bodo dobro prenesle vročino, saj je pred nami topli del leta. Rastline, ki ljubijo hladno in vlažno pa raje sadimo konec avgusta, ali pa jih posadimo v senčni del vrta. 
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.