Koledar dogodkov


ponedeljek, 27. oktober 2008

POSVET: Reformna pogodba EU, trajnostni razvoj in genska tehnologija

v Okoljskem centru, Trubarjeva 50, Ljubljana od 17. do 20. ure

Na posvetu si želimo reformno pogodbo EU (Lizbonsko pogodbo) približati s tiste plati, ki je zlasti za okoljske nevladne organizacije in okoljsko osveščene državljane zelo aktualna: pogledali bomo, kaj prinaša z vidika okolja in trajnostnega razvoja, ter konkretno z vidika urejanja rabe GSO.

PROGRAM:
1. Pogled na reformno pogodbo EU z okoljskega vidika (17:00 – 18:00)
a. Koliko slovenske okoljske NVO poznajo reformno pogodbo EU?      (predstavitev ugotovitev ankete ITR; Ariana-Lucija Tratar-Supan, ITR)
b. Kaj je v reformni pogodbi z okoljskega vidika dobro, kaj slabo? (predstavitev analize EEB; Anamarija Slabe, ITR)
c. Ali bo omogočila več demokracije – večjo moč državljanov, ali bo odločanje v EU z njo postalo še bolj nepregledno? (Razprava)

2. GSO: (18:00 – 20:00)
a. Ali so možnosti, da bi reformna pogodba večinskemu deležu državljanov EU, ki nasprotujejo GSO v hrani in kmetijstvu, prinesla več možnosti, da postanejo močnejši od multinacionalk? (Razprava)
b. Pregled kampanje »Brez GSO« in ostalih dejavnosti: ITR in ostali, ki izvajajo dejavnosti na temo GSO ali jih načrtujejo (Predstavitev, pogovor; predstavniki NVO in posamezniki)
   Vabimo vsa društva oziroma organizacije, pa tudi posameznike, ki izvajate kakršnekoli dejavnosti na temo GSO v kmetijstvu in hrani, ali pa jih morda načrtujete, da jih predstavite ostalim. To nam bo vsem skupaj omogočilo, da bomo izkoristili možnosti za sodelovanje, izmenjavo gradiv in dopolnjevanje dejavnosti.
   Na ITR bomo do konca leta organizirali izobraževanje za sodelavce v kampanji "Brez GSO", zato bomo veseli tudi morebitnih kandidatov zanj.
   Prosimo le, da nam to zaradi boljše organizacije posveta najavite vsaj do petka, 24. oktobra.
   Anamarija Slabe se je 9. oktobra udeležila 2. mednarodnega vrha o soji brez GSO, tako da lahko posredujemo tudi informacije glede sklepov vrha, pa tudi nekaterih aktualnih razpravah na temo GSO v Evropi in v domačih logih – npr. kaj se nam s tega vidika obeta po volitvah.
        
3. Kako slovenske »občine brez GSO« lahko postanejo del Mreže evropskih regij brez GSO? (Predstavitev; pogovor, oblikovanje sklepov)
   Prav v naslednjih dneh, natančneje 23.-24. oktobra, bo v Torinu potekala skupina Mreže evropski regij brez GSO.
   Slovenija, njene regije oz. občine še niso članice, čeprav je že več kot tretjina slovenskih občin sprejela izjavo v okviru kampanje "Brez GSO". Članstvo je koristno iz vsaj dveh razlogov: ker povečuje in s tem krepi "Evropo brez GSO", po drugi strani pa omogoča boljšo obveščenost včlanjenih regij.
  Zato bi nekaj časa namenili izmenjavi mnenj o tem, kako bi lahko premostili našo težavo (da pravih regij nimamo in da imamo veliko število majhnih občin) in se vseeno vključili v Mrežo.

Dodatne informacije:
Spletna stran Mreže evropskih regij brez GSO  - European GMO-free Regions Network: http://www.gmofree-euregions.net:8080/servlet/ae5Ogm?

Reformna pogodba EU: http://evropa.gov.si/reformna-pogodba/

Prosimo za prijave po e-pošti ali telefonu: info@itr.si ali (01) 43.79.460 in GSM 051 368 890.

Lepo vabljeni! 

Organizator: Inštitut za trajnostni razvoj
<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Označevanje v koledarju

V koledarju objavljamo dogodke, ki jih organizirajo različna društva in organizacije iz vse Slovenije.

Za lažje razločevanje zato vse dogodke, ki so v naši organizac., označujemo s kompasom.

Setveni koledar

Naredite pravo stvar ob pravem času. Preverite, kaj setveni koledar Marie Thun priporoča za danes.