Skupaj kuhamo

Solatna četverica

Čas priprave: 30 minut

Rdeča pesa se odlikuje predvsem po visoki vsebnosti mineralov, predvsem mangana, selena železa, kalcija, magnezija in drugih. Pomembno je, da je ekološkega izvora, kar pomeni, da je zemlja, kjer je rasla, bogata s hranili in neobremenjena z dušikovimi gnojili.

Posebnost rdeče pese je tudi v njeni močni barvi, ki jo daje betacianin, barvilo z močnimi antioksidativnimi učinki. Pesa deluje čistilno, raztrupljevalno, spodbuja številne organske sisteme. Zaradi njene vrednosti jo priporočamo presno v solati in v obliki sokov. Brokoli ima ogromno železa, mangana, kalcija, magnezija in številnih mikromineralov. Vsebuje glukozinolate, ki imajo močne očiščevalne in razkuževalne učinke.  Ne spada zaman med najbolj zdravo zelenjavo. Buče z rdečim mesom spadajo med najbogatejše vire betakarotenoidov (provitamin A), ki imajo močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Preprečujejo številne vrste raka, srčne bolezni, bolezni kože in oči ter uravnavajo imunski sistem. Zelje vsebuje mnogo antioksidantov, zdravi prebavila, uravnava metabolizem estrogenov, blaži škodljivo delovanje zaužitja preveč maščob, uravnava presnovo, pospešuje celično rast in številne druge obnovitvene procese v telesu. 
Potrebujemo:
2 rdeči pesi
1 srednje velike zimske buče
1  glave zelja
1 večjo steblo brokolija
1 zrel avokado
1 pest sončničnih semen
nekaj oljčnih plodov
1 limono
1 strok česna ali žlička čemaževe omake
1 j. žlico green magme ali bazilike v omaki
hladno stisnjeno olje
himalajsko sol
začimbe po okusu

Priprava:

Zelenjavo operemo in očistimo. Rdečo peso in olupljeno bučo vsako posebej na tanko naribamo in prelijemo z oljem, limoninim sokom in solimo. Brokolijeve cvetove narežemo na tanke ploščice in jih prelijemo z avokadovim prelivom, ki ga pripravimo iz avokada, limoninega soka, zdrobljenega česna, soli, olja in gorčice. Zelje na tanko naribamo in prelijemo z omako iz limoninega soka ali kisa, olja, green magme ali omakce iz bazilike ali podobnega zelišča.

Sončnična semena  namočimo čez noč, odcedimo in postrežemo sveža ali malo nakaljena.

Solate postrežemo ločene na večjem krožniku ali pladnju ter okrasimo s sončničnimi semeni in olivami.  
Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.