Skupaj kuhamo

Božična štruca

Čas priprave: 3 ure

Pira je stara vrsta pšenice, ki se v primerjavi z navadno pšenico odlikuje po višji vsebnosti in boljši kvaliteti beljakovin (z manj glutena), mineralov in vitaminov. Je bogatejšega okusa in omogoča pripravo kakovostnih krušnih izdelkov. Kokosova maščoba je po kemijski sestavi zelo podobna maščobam v materinem mleku. Je lahko prebavljiva, krepi imunski sistem, deluje antibakterijsko, antivirozno in antiparazitno.

Zelo dobro prenaša visoke temperature in ne omogoča nastanka trans-oksi maščobnih kislin.

Brusnice so že dolgo znane v ljudskem zdravilstvu. Odlikujejo se po številnih bioaktivnih snoveh (vitamin C, beta karoten, flavonoidi) in mineralih. Delujejo razkuževalno, čistilno in odvajajo odvečno vodo iz telesa. 

Potrebujemo:
500 g polnovredne pirine moke
50 g kvasa
120 g nerafiniranega trsnega sladkorja
1.6 dl vode
230 g nerafinirane kokosove maščobe
50 g tofuja
5 g soli
150 g rozin
50 g posušenih brusnic
50 g lupinic eko pomaranč in limon
50 g lešnikov ali mandljev
50 g orehov
3 č. žličke eko začimbne mešanice Flower power ali
1 č. žličko cimeta
1 č. žličke vanilije v prahu
1 č. žličke kardamoma
1 č. žličke ingverja
1 j. žlico ruma


Priprava:

Iz 250 g moke, kvasa (lahko tudi droži), žlice sladkorja in 150 ml vode zamesimo rahlo testo. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati na toplem 40 – 50 minut, odvisno od temperature. V mešalcu ali na roke umešamo kokosovo maščobo, preostal sladkor, vmešamo preostalo moko, sol in tofu (ni nujno, vendar izboljša kakovost testa). Po potrebi prilijemo še malo vode. Masi dodamo vzhajano predtesto in premešamo. Dobro pregneteno testo ponovno 30 – 40 minut vzhajamo na toplem. Iz opranega suhega sadja, namočenih  oreščkov, začimb, sesekljanih in naribanih lupinic eko agrumov pripravimo sadno maso, ki jo prelijemo z rumom, po želji lahko dodamo naravno aromo citrusov. Ko testo vzide, mu vmešamo prepojeno sadje in še zadnjič dobro pregnetemo. Če uporabljamo droži oz. kislo testo, vzhajanje podaljšamo.

Testo položimo v pomaščene rebraste modele (omenjena količina zadostuje za približno dva modela). Še zadnjič vzhajamo, najbolje v topli pečici, pri temperaturi do 40oC. Štruce pečemo 40 – 45 minut v pečici pri 180oC. Po potrebi temperaturo pečice med peko nekoliko zmanjšamo ali pa štruce pokrijemo s papirjem .

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.