Skupaj kuhamo

Vroč in začinjen jabolčni sok

Čas priprave: 5 minut


Jabolčni sok vsebuje, sicer odvisno od sorte, kar nekaj koristnih hranilnih snovi, med katerimi so C vitamin, številni minerali, flavonoidi, karotenoidi ter pektin, ki v črevesju veže odpadne snovi. Jabolka povečujejo odpornost, vlažijo pljuča, rahljajo sluz ter lajšajo izkašljevanje.  Motni jabolčni sok je koristen tudi zato, ker vsebuje ogromno polifenolov. Ti delujejo antioksidativno in zavirajo negativne procese v naših celicah. Vsebnost teh polifenolov v motnem jabolčnem soku se lahko primerja celo z rdečim vinom. V mrzlih zimskih dnevih ogret jabolčni sok zmanjša ohlajevalni učinek surovih jabolk in skupaj z začimbami pripomore k ogretju telesa. Ingver krepi sluznice, čisti dihalne poti in spodbuja izkašljevanje. Učinkuje protivnetno, razvnema prebavni ogenj in razkužuje prebavila. Uporablja se proti prehladu, gripi in drugim težavam z dihali. Uravnava telesno temperaturo. Cimet krepi imunski sistem, ogreva in ščiti telo pred bakterijami in virusi. Kardamom ugodno vpliva na prebavo in preprečuje napenjanje. 


Potrebujemo:

1 l motnega jabolčnega soka
1 jušno žlico začimbno-cvetlične mešanice Flower power
1 jušno žlico naribanega svežega ingverja


Priprava:

Jabolčni sok segrejemo na kakšnih 50 oC, dodamo začimbno mešanico in nariban svež ingver. Po želji dodamo še ščepec kardamoma in cimeta.

Postrežemo vroče, podobno kot kuhano vino.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.