Skupaj kuhamo

Recept za bučno juho s Tofu testeninami - Špiclji

Čas priprave: 30 min

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg buče,
  • 1,5 litra vode,
  • 1 žlička janeževih semen,
  • zeliščna sol,
  • zelenjavna jušna osnova v kocki ali v prahu, ali domača mešanica jušnih začimb
  • 1/2 vrečke Tofu vlivancev (Špiclji)
možni dodatki:

Priprava

Za pripravo bučne juhe lahko uporabimo hokaido, muškatno ali druge oranžne škrobnate buče. Vsako bučo pred uporabo preizkusimo. Vse so užitne tudi surove. Če so preveč sladke so bolj primerne za sladke jedi. Če so grenke, niso uporabne, ker grenčica pomeni, da so se križale s kakšno okrasno bučo, četudi tega ni opaziti po obliki in videzu.

Bučo olupimo, narežemo na cm debele koščke in damo kuhati. Vodi dodamo še zeliščno sol in zelenjavno jušno osnovo. V možnarju ali kavnem mlinčku zmeljemo janeževa semena (proti napenjanju) in dodamo v vodo.

Ko so buče dovolj mehke, jih poberemo ven in spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes. V vodi, ki je ostala zakuhamo Tofu Špiclje. To so testenine narejene iz tofuja in ne vsebujejo pšenične moke ali drugih oblik glutena. Istočasno zadovoljujejo naše potrebe po beljakovinah. Tako postane naša juha polnovreden obrok. Tofu Špiclje kuhamo 9-10 minut. Potem jih pustimo stati še kakšni dve minuti, ker bodo v tem času vpili še več tekočine. Na koncu dodamo v juho spasirani bučni pire in postrežemo.

Bučni juhi se odlično poda sveži koprc. Lahko pa uporabite tudi druge sveže začimbe (peteršilj, zelena) Za lepši videz in teksturo lahko na koncu dodamo tudi malo sojine smetane.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.