Skupaj kuhamo

Zelenjavne tortice iz prosene kaše z lečino omako

Čas priprave: 50 minut

Proso je zelo stara vrsta žita. Je praktično edino žito, ki ne zakisa – deluje bazično. Bogato je z minerali (silicij, magnezij, fluor) in vitamini skupine B, predvsem biotinom. Ogreva in spodbuja presnovo, pomirja prebavila, krepi prebavo, spodbuja presnovo, krepi nohte, lase, kožo in kri. Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, bakrom in železom.  

Sestavine:

2 čaši prosene kaše
4 korenčke
½ gomoljne zelene
2 rdeči čebuli
1 čašo zelene leče
2 j. žlici kokosove maščobe
lovorjev list, mleta kumina, česen
zeliščna sol

Priprava:

Zelenjavo operemo in očistimo. Korenčke in gomoljno zeleno grobo naribamo, čebulo sesekljamo. Na kratko popražimo, dodamo oprano proseno kašo, zalijemo z vodo, solimo in premešamo. Kuhamo na rahlem ognju 20 min, dokler se kaša ne razkuha. Še vročo maso naložimo v pomaščen model in pustimo, da se še malo zgosti. Posebej v malo vode skuhamo namočeno in odcejeno lečo ter jo poljubno začinimo (lovorjevi listi, kumina, česen, sojina omaka). Po potrebi zgostimo z riževo moko in dodamo malo pražene čebule. Pred serviranjem stresemo  kašo iz modelčka in ponudimo z omako iz leče.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.