Skupaj kuhamo

Grahova kremna juha s koprivami

Čas priprave:

Grah je stročnica, ki je bogata z vitamini, rudninami, beljakovinami in vlakninami. Vlaknine upočasnjujejo absorpcijo maščob in sladkorjev ter pospešujejo izločanje odpadnih snovi. Odličen je za prebavo in presnovo ter zdravo kri. Še posebej mlad grah blagodejno vpliva na prebavo, saj vsebuje lažje prebavljive sladkorje, ki se niso spremenili v škrob. Koprive so vitaminska in rudninska bomba. V povezavi s kožo je pomembna visoka vsebnost vitamina C. Prosena kaša je pomemben vir silicija, ki krepi vezno tkivo. O brezovem listju pa smo vam na teh straneh tudi že veliko povedali. Konopljino in laneno olje sta pomembna vira esencialnih maščobnih kislin (tudi omega-3), ki obnavljajo tkiva. 

Potrebujemo:
500 g svežega ali zamrznjenega graha
2 pesti svežih vršičkov kopriv
2 stroka česna ali košček ingverja
1 j. žlico jušne osnove
2 žlici prosene kaše ali prosenih kosmičev
1 žlico konopljinega ali lanenega olja
zeliščno sol
sok ene limone

Priprava:


V vodi skuhamo grah in proseno kašo. Tik preden je kuhano, dodamo jušno osnovo, sol, vršičke kopriv ter sesekljan česen ali nariban ingver. V maju in juniju lahko dodamo še ščepec brezovih listov. Če jih nimamo, jih nadomestimo s čemažem, špinačo ali porom. Vse skupaj spasiramo z mešalcem ter dodamo limonin sok in olje. Po želji potresemo s kvasnimi kosmiči.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.