Skupaj kuhamo

Solatni zvitki

Čas priprave: 15 min

Radič vsebuje številne bioaktivne snovi, med drugim klorofil in grenčine, ki delujejo očiščevalno in razstrupljevalno. Namočena sončnična semena so lažje prebavljiva, z namakanjem pa se razgradi večino fitinske kisline, ki minerale veže v nedostopno obliko. Avokado vsebuje lahko prebavljivo maščobo z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin, vitamin E,  B-kompleks in številne minerale. Konopljino olje je pomemben vir nenasičenih maščobnih kislin, med njimi tudi omega-3. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E je bolj stabilno (manj pokvarljivo) kot laneno olje.

Matjaž Kološa, univ.dipl.inž.živ.tehn.

Sestavine:

100 g mladega radiča
2 korenčka
1 gomoljne zelene
1 avokada
50 g sončničnih semen
kalčke po želji
hladno stiskano olje, npr. konopljino
limono
zeliščna sol

Priprava:

Radič operemo, listom odrežemo peclje. Korenje in zeleno operemo in grobo naribamo. Avokado pretlačimo, pomešamo z oljem, limono in zeliščno soljo ter ga primešamo naribani zelenjavi, dodamo kalčke, namočena in zmleta sončnična semena. Tako pripravljeno maso nadevamo na liste radiča (uporabimo lahko tudi drugo solato) ter zvijemo roladice.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.