Skupaj kuhamo

Njoki ali svaljki

Čas priprave: 1 ura

Njoke lahko uživamo kot samostojen obrok, kot prilogo ali pa jih použijemo kot posladek. Naredimo jih lahko iz različnih vrst testa, lahko jih kuhamo ali soparimo, pripravimo kot slane ali kot sladke jedi itd.

Testo za njoke lahko uporabimo tudi za cmoke, polnjene s sadjem ali kostanjevim pirejem (kot je podrobno opisano v knjigi Božanske sladice, avtorice Marje Božič.).


Sestavine:
Moka:
Uporabiti moramo polnovredno (nepresejano) moko, ker so njoki iz bele moke »pacasti«. Uporabimo moko iz pšenice, kamuta ali pa pomešamo malo pirine in malo prosene moke.
Zabela:
Klasična zabela za cmoke so drobtinice, rahlo popražene na (kokosovi) maščobi. Med praženjem jih dobro mešamo, da se ne zažgejo. Pražimo jih čim manj; le toliko, da nekoliko zadišijo in se malo obarvajo.
Del drobtinic lahko nadomestimo s sezamom ali sončnicami, lešniki. Sončnice ali lešnike na grobo zdrobimo v mešalcu, jih na suho popražimo in primešamo prepraženim drobtinicam.
Lahko jih pa le potresemo z zdrobljenimi lešniki, orehi, mandlji, makom, sezamom itd.

Priprava:

Skuhamo in ponudimo:
1. V posodi s širokim dnom zavremo vodo. Solimo.
2. Njoke polagamo v slan krop. (Včasih se »zalepijo« na dno, zato jih previdno »odlepimo« z lopatko ali leseno žlico). Počakamo, da priplavajo na vrh.
Pustimo počasi vreti še nekaj trenutkov, nato jih previdno vzamemo iz vode, odcedimo in položimo na drobtinice ali zabelimo po želji. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.