Skupaj kuhamo

Krepka solata s topinamburjem

Čas priprave: 45 minut

Topinambur
Topinambur je visoka, skromna rastlina, ki ponekod raste samoniklo, v naravi. Lahko pa jo zgodaj spomladi zasadimo na svoj vrt, ali pa gomolje kupimo pri ekopridelovalcih. Po drugi svetovni vojni so hranilno vrednost topinamburja zelo cenili ljudje, ki so se proti jeseni vrnili iz ujetništva in niso imeli časa pridelati hrane za zimo. Izkopavamo in uživamo ga v mesecih, ki vsebujejo črko R. To je od septembra do aprila. Kuhan topinambur je nekoliko sladek in zato prav primeren za sladke jedi. Uživamo ga presnega ali kuhanega. Zelo je priporočljiv za sladkorne bolnike in druge občutljive ljudi. Ljudje, ki se izogibajo uživanju krompirja (ker sodi med razhudnike), s topinamburjem odlično nadomeščajo krompirjeve jedi, npr. tradicionalne krompirjeve njoke (svaljke) in cmoke.

Gomolji topinamburja so lahko sestavni del okusne presne solate z jabolki, korenčkom pomarančo ipd. Ta nasitna in osvežujoča solata je primerna tudi za pogostitev večjega števila ljudi. Lahko jo použijemo kot sladico ali kot osvežujočo jed zraven prigrizkov.


Sestavine:
2 do 5 gomoljev topinamburja,
2 korenčka,
2 jabolki,
2 pomaranči,
malo (himalajske) soli,
(žlica hladno stiskanega sončničnega olja),
(žlička balzamičnega kisa),
pest sesekljanih orehov.

Priprava:
1. Olupimo pomarančo in jo narežemo na koščke, iz druge pomaranče iztisnemo sok. Topinambur, jabolka, korenček (uporabimo približno enake količine teh sestavin ali po želji) dobro operemo, naribamo kot repo in premešamo. (Kadar pripravljamo večjo količino, naribajmo sestavine z mešalcem.)
2. Dodamo kanček himalajske soli (odličen okus himalajske soli pride še posebej do izraza v presnih jedeh) in prelijemo s pomarančnim sokom. Narahlo primešamo še koščke pomaranče. Po želji pokapljamo s hladno stiskanim (sončničnim) oljem, dolijemo še malo pomarančnega soka, po želji še nekoliko balzamičnega kisa in po potrebi še toliko bio jabolčnega soka, da je solata primerno sočna.
3. Naložimo v skodelice in potresemo s sesekljanimi orehi.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: