Skupaj kuhamo

Domač kruh

Čas priprave:

Najbolj zdrav in tudi zelo okusen je kruh, narejen z drožmi oziroma kislim testom (mlečnokislinsko fermentiran kruh – postopek je nekoliko zahtevnejši, opis zanj pa najdete v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi). Pri nas pa smo navajeni na kruh z običajnim (bio) kvasom.

Sestavine:

1 kg moke iz celega zrnja,
2 žlički soli,
mlačna voda (5,5-6 dcl ali po potrebi),
2 žlici olja,
kvas (1-2 dag),
žlička trsnega sladkorja ali medu.


Najbolj pogosto pečemo kruh iz 1/3 kg pšenične, 1/3 kg pirine in 1/3 kg ržene moke.

Kruh pripravljamo z običajnim, svežim kvasom. Če je le možno, ga nabavimo v trgovini z zdravo prehrano. Kvasa uporabimo pri nas prav malo, vsaj enkrat manj kot piše v običajnih receptih, pa prav lepo vzhaja. Pač potrebuje nekoliko dlje.

Dodamo še malo kakovostnega olja in sol. Priljubljeni dodatki kruhu so sončnično seme, sezam, bučnice, orehi, seme konoplje … včasih tudi mak. Testu za kruh lahko dodajamo kuhana (ne premehko) in ohlajena zrna raznih žit, kar daje prav poseben okus. Da bo kruh lažje prebavljiv in da ne napenja, lahko dodamo še zmleto kumino, janež in komarček.

Kruh lahko odišavimo tudi z zdrobljenimi posušenimi zelišči ali pa s svežimi, če so na voljo.

Ob posebnih priložnostih lahko kruhu dodamo ocvrto ali popečeno čebulo (ko ga drugič premesimo), olive brez koščic ali pa morda kaj drugega po svojem okusu.


Mesenje
1. V posodi pripravimo moko. Moka naj bo sobne temperature.
2. Običajno posebej pripravimo kvasni nastavek ali kvasec: v posodici pomešamo približno 1 dcl mlačne vode, kvas, žličko sladkorja ali medu, žlico moke ter postavimo na mlačno (ne pretoplo!) mesto, da vzhaja; ko naraste, ga vlijemo v jamico v moki. Dodamo sol in olje, prilijemo mlačno vodo ter mesimo. Prilijemo toliko vode, da je testo ravno prav mehko (trdo). Kdaj je testo ravno pravšnje, se najlaže naučimo iz lastnih izkušenj. (Iz pretrdega testa bo tudi kruh bolj trd, premehko testo pa težko oblikujemo. Lahko pa ga damo kar v  model in težave z oblikovanjem odpadejo.) Testo mesimo tako dolgo, da je gladko in da se ločuje od sten posode.

Vzhajanje testa in oblikovanje kruha
1. Testo pokrijemo in postavimo na toplo mesto, da vzhaja (običajno 1 uro). Počakamo, da testo naraste do dvojnega začetnega volumna.
2. Vzhajano testo še enkrat premesimo in po želji še kaj dodamo.
3. Nato ga damo na pekač ali v model; lahko tudi v košarico (če želimo posebno obliko), kjer pred peko še enkrat vzhaja. (Vzhajan kruh iz košarice previdno zvrnemo na pekač.)
4. Vklopimo pečico na 230 oC.

Pekač z vzhajanim testom postavimo v močno ogreto pečico (pred peko lahko v vzhajano testo nekajkrat zarežemo z nožem ali z okroglim obodom (na sliki).  Pečemo 10 min pri 230 oC, nato še 45- 55 min pri 170 oC. Ko večkrat pečemo kruh enake oblike (debeline), najbolje vemo, kako dolgo ga moramo peči. Zapišimo si za drugič.

Kruh, ki je dovolj pečen, votlo zazveni, če ga potrkamo po dnu.

Njami! Pa dober tek in ne pojejte ga, ko je še topel! Pravijo, da ni zdravo ...

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: