Skupaj kuhamo

Pisani paradižniki

Čas priprave: 45 minut

Paradižniki so bogati z likopenom, beta karotenom, flavonoidi – naravnimi  barvili in številnimi vitamini. Potrebno je uživati popolnoma zrele rdeče plodove in kupovati naravno (ekološko) pridelane, saj je mnogo plodov zaradi pocenitve proizvodnje vzgojenih kar na hidroponiki. Nezreli paradižniki (kažejo se kot delno zeleno obarvani plodovi) vsebujejo večje koncentracije živčnega strupa solanina, ki negativno vpliva na naše zdravje. Zreli in naravno pridelani paradižniki razstrupljajo, čistijo kri, sečne poti in jetra, spodbujajo prebavo in presnovo, krepijo sluznico, izboljšujejo vid in dvigajo telesno odpornost.

Semena in oreški vsebujejo zdrave nenasičene maščobne kisline, esencialne aminokisline ter številne vitamine in minerale. Olja iz oreškov in semen vsebujejo visoko koncentracijo sončne energije v obliki energetsko bogatih fotonov in elektronov in z njo napajajo naše telo.

Tekst in slike: Matjaž Kološa, univ. dipl. ing. živ. teh.

Sestavine:
20 drobnih paradižnikov
50 g mandeljnov
50 g konopljinih semen
50 g orehov
50 g sončničnih semen
4 posušene pelate
oljčno, sončnično, konopljino in orehovo olje
čemaž v omaki
himalajsko sol
limono
začimbe in zelišča po okusu

Priprava:
Semena in oreške namočimo v vodi in pustimo nekaj ur ali kar čez noč namakati. Odcedimo.

Paradižnikom odrežemo kapico in jih  izdolbemo. Namesto paradižnikov lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo. Sončnična semena zmeljemo v mešalniku. Dodamo limonin sok, sončnično olje, sol in čemaž v omaki ali kar sveža zelišča po okusu. Mandeljne skupaj z namočenimi paradižnikovimi pelati zmeljemo v gladko maso in dodamo oljčno olje, limonin sok ter sol. Konopljina semena zmeljemo skupaj s svežimi listi peteršilja. Dodamo konopljino olje, limonin sok in sol. Orehe zmeljemo in dodamo orehovo ali sončnično olje, sol in mleti  koriander. S pripravljenimi omakicami napolnimo izdolbene paradižnike ali drugo zelenjavo in postrežemo npr. z esenskim kruhom.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: