Skupaj kuhamo

Presna borovničeva pita

Čas priprave: 45 minut

Mandeljni se odlikujejo s polnovrednimi beljakovinami, minerali - predvsem s kalcijem, vsebujejo pa tudi zelo kakovostne maščobe, v katerih je raztopljenega mnogo E vitamina, ki ima antioksidativno delovanje. Če mandeljne namakamo in iz rjave lupine izperemo za telo škodljive snovi, jih ni potrebno lupiti. Tanini v lupini pa celo povečujejo antioksidativno delovanje E vitamina. Borovnice so bogate z minerali, med katerimi izstopata železo in mangan. Vsebujejo mnogo vitaminov in antocianskih barvil, ki delujejo antioksidativno in zdravijo vnetja, čistijo ožilje in večajo odpornost organizma.

Tekst in slike: Matjaž Kološa, univ. dipl. ing. živ. teh.

Sestavine:

- za testo:
150 g mandeljnov
100 g rozin
3 j. žlice medu v obliki sirupa
ščepec himalajske soli
2 j. žlici zlatih lanenih semen
50 g nerafinirane kokosove maščobe
½  eko limone

- za nadev:
200 g borovnic
200 g rozin
2 banani
4 j. žlice zlatih lanenih semen

Priprava:

V močnem mešalniku oz. blenderju zmeljemo neolupljene mandeljne, ki smo jih čez noč  namakali in odcedili. Ko so popolnoma zmleti (se že oprijemajo posode), dodamo še oprane  in dobro odcejene (ne namakane) rozine, limonin sok, med (ali agavin sirup), maščobo, zmleta ali skosmičena lanena semena in ščepec soli. Če nimamo lanenih semen, si lahko pomagamo tudi s sončničnimi. Prvo maso (testo) na 1 cm debelo namažemo na namaščen raven krožnik oz. model za torte in na obodu naredimo rob.

Z vilico pretlačimo banane in borovnice. V mešalniku zmeljemo rozine ter dodamo zmleta oz. skosmičena lanena semena, pretlačene banane in borovnice. Maso za nadev rahlo premešamo in  jo namažemo po testu. Nato okrasimo s celimi borovnicami in pito za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se masa zgosti in strdi.

Sadne nadeve lahko pripravljamo tudi iz drugih vrst sadja. Bolj tekoče sadje po potrebi nekoliko odcedimo oz. si za zgostitev pomagamo s kokosovo moko, lanenimi semeni ali bolšincem.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: