Skupaj kuhamo

Zelena solata s peso

Čas priprave: 15 minut

Zelena solata je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov. Hladi, spodbuja prebavo in delovanje jeter, zmanjšuje tveganje za raka in bolezni srca in ožilja. Krepi življenjsko moč in zmanjšuje zakisanost telesa. Pesa znižuje telesno temperaturo, pospešuje tvorbo rdečih krvničk, krepi srce in pomirja duha, vlaži črevo in čisti jetra. Zavira razvoj rakastih tvorb ter razmnoževanje bakterij in virusov. Kumino dodajamo, da omili napenjanje, ki bi ga lahko povzročila pesa. Olivno olje je najbogatejši vir mononenasičenih maščobnih kislin in je lahko prebavljivo. Po naravi je hladno. Limone hladijo in krepijo telesne tekočine. Vsebujejo veliko vitamina C in pomagajo pri prehladnih obolenjih, v omenjeni kombinaciji pa dodatno povečujejo izkoristek železa v rdeči pesi.

Zeleno solato lahko zamenjate tudi z regratom, ki prav tako hladi, poleg tega pa čisti kri in razstruplja. Seveda pazite, da ga nabirate na travniku, ki ni obremenjen s kakšnimi posebnimi kemičnimi »tretmaji«.

Sestavine:

- pol glave zelene solate
- 1 manjša rdeča pesa
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žličke zmlete kumine
- sok polovice limone
- zeliščna sol

Priprava:

Solato očistimo in natrgamo liste na manjše kose. Peso olupimo na drobno naribamo na solato. Iz ostalih sestavin zmešamo polivko in vmešamo v pripravljeno solato.

Kje se dobi:

Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.