Skupaj kuhamo

Tofujev namaz s šitake gobami

Čas priprave: 20 minut

Šitake gobe imajo močan imunostimulativen učinek in delujejo antivirusno, zato zdravijo prehladna, gripozna in druga obolenja. Vsebujejo snovi, ki zavirajo nastanek arterioskleroze. Tofu vsebuje lahko prebavljive polnovredne beljakovine, esencialne maščobne kisline, E vitamin ter B kompleks. V brezmesni prehrani spada med pomembne in kvalitetne vire beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje za rast in obnovo. Olje pšeničnih kalčkov je rekorder v vsebnosti alfa tokoferola, znanega kot E vitamin. Le-ta se odlikuje z visoko antioksidativno močjo, zvišuje odpornost organizma, ščiti pred srčnimi obolenji in uravnava nivo holesterola v krvi. Vsebuje linolno (omega-6), palmitinsko, oleinsko in linolensko (omega-3) maščobno kislino, lecitin ter dolgoverižni alkohol oktakozanol, ki je pomemben pri fizičnih naporih.

Besedilo: Matjaž Kološa, univ. dipl. ing. živ. teh.

Sestavine:
250 g tofuja
200 g svežih šitake gob (ali 30 g posušenih)
1 por ali čebulo
1 strok sesekljanega česna
1 dl oljčnega olja
1 j. žlico olja pšeničnih kalčkov
kokosovo maščobo ali sezamovo olje za praženje 
˝ limone
1 j. žlico omake iz čemaža ali drugega zelišča ali sveža zelišča – peteršilj, bazilika, koper
sveže mlet poper
zeliščno sol in sojino omako po okusu

Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in dodamo še nasekljane sveže šitake gobe. Če uporabljamo posušene, jih predhodno malo navlažimo. Proti koncu praženja dodamo še česen. V mešalcu (lahko si pomagamo tudi s paličnim) najprej zmeljemo praženo čebulo in gobe, ko pa je masa gladka, dodamo še tofu, olje, limonin sok, sojino omako, sol, zelišča in začimbe. Ponovno meljemo, dokler masa ni popolnoma gladka. Postrežemo na kruhu.

K jedi:
Namesto gob lahko uporabimo tudi drugo sezonsko zelenjavo, npr. bučke, papriko, jajčevce, marinirane posušene paradižnikove pelate, čemaž, svež nariban hren. 
Glede na okus lahko dodamo še kvasni izvleček ali kvas v kosmičih.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: