Skupaj kuhamo

Črni gozdiček

Čas priprave: 1 ura

Opisani biskvit je odlična različica klasične torte »Schwarzwald« in je primeren za vse, ki se v prehrani ogibate jajc in mleka ter bele moke in sladkorja. 
Pira je že sama po sebi rahlo sladkastega okusa in zato zelo primerna za sladice, zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vitaminov in rudnin pa je tudi idealne prehranske sestave. Kakav je odličen antioksidant, ki krepi in stimulira naš organizem v dneh, ko je sonca najmanj.
Osnovni okus torte lahko tudi poljubno spreminjate, tako da namesto višenj uporabite kakšno drugo sadje, namesto kakava pa rožičevo moko, mlete oreške, kokos ipd. 
Če boste uporabljali le živila iz preverjene ekološke pridelave in izbrali nehidrogenizirano margarino, bo vaše telo tudi dan po sladici še vedno zdravo in zadovoljno. 

Tekst in slika: Katja Podergajs.

Sestavine:
300 g polnovredne pirine moke
50 g kakava
70 g maščobe (nehidrogenizirana rastlinska margarina ali olje brez posebnega okusa)
100 g rjavega sladkorja (lahko tudi agavin sirup)
2 dcl višnjevega soka (lahko iz kompota)
½ kg višenj (najbolje iz kompota)
½ vrečke (cca 10 g) pecilnega praška iz vinskega kamna
noževa konica vanilje
½ čajne žličke slanice (nasičena raztopina iz himalajske soli)

Priprava: 
Posebej zmešamo najprej moko, pecilni prašek in kakav. V soku raztopimo sladkor in nato še maščobo, če je v trdnem stanju, ter primešamo vaniljo. Polovico višenj drobno nasekljamo in dodamo tekočemu delu. 

Pečico že prej ogrejemo na 175 ºC in pripravimo namaščen pekač. Nato zmešamo suho in mokro mešanico, prelijemo v pekač in čim prej postavimo v pečico, ker pecilni prašek iz vinskega kamna deluje v hladni masi samo nekaj minut in se biskvit ne bo dvignil, če bo testo predolgo stalo. Pečemo 10-15 minut. Pečeno testo nekajkrat prebodemo z vilicami in dobro namočimo z višnjevim sokom. 

Sojino smetano pred pripravo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro. Preostalo polovico višenj zmeljemo s paličnim mešalnikom (nekaj jih prihranimo celih za okras). Ko se pečen biskvit ohladi, vzamemo smetano iz hladilnika in jo dobro premešamo z višnjevo maso. Po potrebi dodamo nekoliko agavinega sirupa. 

Biskvit namažemo z višnjevo smetano in okrasimo s celimi višnjami (lahko se poigramo tudi z naribano čokolado ali drobljenimi kakavovimi zrni). 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: