Skupaj kuhamo

Pikantni Tofu zeleni rezanci

Čas priprave: 30 minut

Delovanje na kandido:

S tem kosilom boste zaužili zelo malo ogljikovih hidratov. Poleg tega je kokosova maščoba stalni spremljevalec naših jedi, ki neposredno uničuje kvasovke in patogene bakterije, gorčična semena pa pospešujejo prebavo in pomagajo presnavljati škrob ter hkrati dajejo jedi zanimiv okus. Posebnost okusa pa daje pesto z baziliko, ki je tudi na seznamu zelo zaželenih začimb.
Kajenski poper je zelo pekoča paprika, ki jo uporabljamo v zelo zelo majhnih količinah in katere zdravilnost je na široko opisana v ajurvedski medicini. Njena pomembna lastnost je, da takoj redči sluz, zato jo uporabljamo tudi pri prehladih. 


Potrebujete:

200 g tofujevih zelenih rezancev
100 g mletega sejtana
80 ml sojine smetane
2 žlici pesta z baziliko
200 g zelenjave po izbiri (čebula, korenček, pastinak, bučke, šparglji …)
veliko peteršilja, origana, zelene …
1 žličko semen svetle gorčice
zvrhano žličko kajenskega popra

Priprava:

Tofujevi rezanci so narejeni brez dodatkov pšenične ali drugih mok, zato so brez glutena in vsebujejo dvakrat manj ogljikovih hidratov od drugih vrst testenin. Po okusu so bolj »žilavi« od navadnih rezancev in se nikoli ne razkuhajo!
Tofujeve rezance kuhajte v jušni osnovi ali v vodi, ki ste ji za okus dodali zelenjavno kocko ali druge začimbe. To vodo je potem dobro uporabiti za juho.

Na kokosovi maščobi popecite gorčična semena (ni jih treba streti, ker bodo na maščobi popokala sama) in sejtan. Začinite z zeliščno soljo in sojino omako, potem dodajte zelenjavo po izbiri. Na koncu primešajte 1 dl vode (lahko vzamete tisto, v kateri so se kuhali rezanci), 2 žlici pesta, zelo malo kajenskega popra in sojino smetano.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.