Skupaj kuhamo

Lahek obrok za razstrupljanje in dobro prebavo

Čas priprave: 15 minut

Semena Chia predstavljajo izredno bogat vir omega-3 maščobnih kislin, vsebujejo več beljakovin kot druga semena (skoraj 20 %, kar je primerljivo z mesom), imajo ogromno antioksidantov, kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja, kalcija, cinka, mangana, vitaminov A, D, K, E in vitamine B-skupine, z izjemo B12. Absorpcijo v vodi topnih vitaminov (A, D, E in K) omogočajo že omenjene maščobne kisline v semenih.

Imajo tudi odlično hidrofilno sposobnost (nase vežejo vodo), kar je še posebej koristno za prebavo, saj jo olajšajo in okrepijo, istočasno pa dajejo vašemu želodcu občutek sitosti. Zaradi te svoje lastnosti jih lahko uporabljate namesto jajc (1 žlica semen Chia nadomesti 1 jajce). Primerna so tudi za alergične na gluten, saj ga ne vsebujejo.

Kvinoja je okusna in lahko prebavljiva »žitarica«. Ni lepljiva in težka, kot večina drugih žit, in ima odličen in svojevrsten okus. Predvsem je izredno bogata z beljakovinami, zato jo marsikdo imenuje tudi »superžitarica prihodnosti«.

Pripravila: Tajča Pavček

Sestavine:
- 1 skodelica borovnic
- 1 banana
- 1 pomaranča
- 2 žlici semen Chia
- 1 žlička bio alge klorela (ali dve 500 mg kapsuli) 
- 3 žlice kvinoje (namočimo čez noč, zjutraj odlijemo vodo in pustimo stati čez dan, da dobimo nakaljeno kvinojo; priporočamo, da jo vmes enkrat sperete)

Priprava:
Vse razen kvinoje zmeljemo v mešalniku, stresemo v skodelico, pustimo 5-10 min, da se semena Chia napnejo, nato potresemo s kvinojo.

Kje se dobi:
Sestavine in seznam prodajnih mest lahko preberete na na http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=1.

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.