Skupaj kuhamo

Omaka iz sončnic

Čas priprave: 10 minut

Za sončnična semena odštejete 68 centov, za ostale sestavine pa približno 1 EUR*. 
360 g omake: ca. 1,68 EUR. *Cene izhajajo iz Mercatorja.

Besedilo: Sabina Topolovec, Fotografija: Franc Muren

Sestavine (za 360 g omake):
100 g bio sončničnih semen Biotop 
3 žlice arganovega olja
150 g vode
pol žličke zeliščne soli
1 strok česna
šopek peteršilja
sok polovice limone
obilo svežega rožmarina in origana (lahko posušeni začimbi)

Priprava: 
Sončnična semena nekaj ur namakamo v vodi, splahnemo in skupaj z ostalimi sestavinami zmeljemo v gladko kremo. Ponudimo ob zelenjavi. 

Dodatek:
Medtem ko se ob morda že pozabljeni žalostni zgodbi umrlega dojenčka še vedno krešejo iskre glede veganske prehrane, v našem projektu preizkušamo izključno pristna, naravna in nepredelana živila, torej takšna, kakršna nam jih v obilju nudi mati narava. In smo zdravi! 

Po lestvici vrednot se trdnemu zdravju kaj hitro približata tudi lepota in čim dlje ohranjena mladost. In kaj jesti, da bi to dosegli? Med drugim veliko zelenjave, predvsem sveže. In če se vam obraz ob misli na poln krožnik zelenjave skremži, uporabite ščepec začimb in polno merico fantazije. Denimo tako, kot to predstavljamo tokrat!

Če že govorimo o mladosti, naj bo v hrani obilo začimb, ki so bogate z antioksidanti. Kaj porečete na rožmarin, origano, peteršilj in črni poper? Ali na bolj eksotične, kot sta ingver in kurkuma? Če vas slednja z žareče rumeno le spominja na sonce, pa je tega več kot dovolj v arganovem olju, bogatem z vitaminom E, ki prav tako deluje kot antioksidant. In, ali veste, da arganovo olje resnično pomlajuje?

Krožnik lepo narezane sveže ali čvrsto kuhane zelenjave (v zelo malo vode ali na sopari) z okusno in hranljivo omako je lahko slastna in zdrava malica, z njim pa lahko pogostite tudi svoje prijatelje. Če isto omako razredčite, postane preliv za solato, če jo zgostite (npr. s praženo papriko, z zeleno ipd.), se ta spremeni v čudovit namaz. 

 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.